Подплашиха стадото с викове ‘Вълк, вълк!’, за да не се дърпа, когато почне стригането

Страхил Ангелов е известен като един от устатите и най-радикални политици. Родът му и цялата му дейност е свързана с БСП, но винаги е бил черната овца на партията и преди няколко години я напусна. Той беше първият и засега единствен български политик, който се срещна със сирийския президент Башар Асад след избухването на войната в Сирия. 

Г-н Ангелов, Вие добре познавате Китай. Какво беше особеното на мерките, с които така бързо Китай пребори епидемията от коронавирус?

Ще перефразирам Марк Твен: Слуховете за коронавирус са силно преувеличени. В тази ситуация съм много по-притеснен за социално-икономическите последствия, отколкото от тези за човешкото здраве. 

Все пак много хора починаха. Десетки хиляди са мъртви вече.

Да. От 7 милиарда има 15 000 починали. Не мога да се съглася, че това е пандемия в истинския смисъл на думата. Само от началото на този месец, според данни, които са на страницата на Световната здравна организация, 559 000 души са починали от глад. Всеки ден от глад умират 8500 деца. И има ваксина – тя се нарича храна. Много е просто.

Смятам, че ни вкараха в едно реалити шоу, в което икономиките и то икономиките на богатите страни ще пострадат много сериозно.

А кой е този, който ни е вкарал?

Основна роля изиграха средствата за масово осведомяване, както и един кръг от говорители. 

Тоест Вие не казвате, че няма зараза, а че опасността от нея е силно преувеличена?

Точно така. Казвам, че за някои беше много важно да се подплаши стадото с викове „Вълк, вълк!“, за да не се дърпа много, когато започне стригането.

Ако това наистина беше сериозно заболяване, с висока смъртност, повярвайте ми, щяхме да измрем като пилци.

В цялата тази ситуация аз съм потресен от поведението на министър-председателя. Чрез Вашата медия искам да му обясня съвсем добронамерено, че не всеки работодател в България е олигарх. И че не всеки работодател или самонаел се притежава Майбах или Мерцедес, който да продаде. Апропо търсенето на такива коли никак не е голямо. Независимо от всичките му усилия в тази посока, все още не всеки един бизнес се ръководи или притежава от олигарх. Не, все още не.

Колко време още може да издържи икономиката под такъв режим?

Не много дълго. Основното, което се постигна с паниката, която се създаде, беше, че се срина световното потребление. Най-засегнати се оказаха държавите, където населението е най-богато. Защо според Вас няма корона вирус в Африка? 

Наистина интересен въпрос. Не е от температурата, защото в Иран е 30 градуса и има вирус, а в Африка почти няма.

Защото африканският континент почти не оказва никакво влияние върху световното потребление. Защото на африканския континет Игрите на глада са организирани и стартирали много отдавна. Няма повече какво да се прави. Но, виж, в Италия, във Франция, в Германия, в Испания – има. САЩ също ще пострадат. Но не толкова, колкото Европейският съюз.

Добре, но такъв заговор, срещу толкова много страни…

Няма нужда от заговор. Така или иначе очаквахме световната финансова и икономическа криза. Тя е предизвикана от спекулативния капитал, който вече е над 90% в света, само 10% от капитала е производствен. Този спекулативен капитал забърка тази каша, за да предизвика световната криза преждевременно, а не да я остави да следва естествените икономически процеси.

Добре, но кой би имал интерес да се срине световото потребление? Нали потреблението движи икономиката и оттам печалбите.

Който е натрупал дългове. И очевидно основната жертва на тази ПР кампания ще се окаже Европейският съюз. 

Конкретно за България трябва ли да се вземат някакви социални мерки?

Оставам с впечатление, че нашият министър-председател не желае да се харчат пари за хората. Той явно смята, че ще продължава да си строи магистрали и целият финансов ресурс да продължи да се излива, както и досега, около него и приближените му – тези, с които играе карти.

Ако продължим така, ще свършим зле. На мен, честно казано, ми идва малко в повече да слушам глупости – за предстоящото саниране на къщата в Банкя, за намазаната филия… Други неща ме интересуват в момента, не как е ходил да купува „Хумана“ за детето. Тези негови спомени отдавна не ме вълнуват. По-скоро управляващите би трябвало да вземат решение кои сектори ще стимулират. И аз бих заложил на производството на храни. 

Но тези хора не ми изглеждат като да имат план. Мен по-скоро това ме тревожи. И това би трябвало да тревожи всички ни. Вирусът ще премине. Ще се разболеят още хора. Но тук, в България, няма да бъдат много, защото най-вероятно този грип е пристигнал тук много по-рано и сме го изкарали, без да разберем и без нашата здравна система да разбере. Всички тия приказки как на първа линия нещо се случвало… Каква е тая първа линия, то има 30 човека хоспитализирани. Ние от 30 човека ли се задъхахме?

Какъв ще бъде светът и в частност България след края на епидемията? Кои бизнеси ще фалират, кои ще оцелеят, кои ще се въздигнат?

Въздигане най-вероятно няма да има. Както обикновено след такива кризи – да вземем за пример Голямата депресия, следва смяна на собствеността. По-големите риби ще погълнат множество по-малки и няма да им приседне. Ако, образно казано, днес оперират 100 авиокомпании, те могат да останат 5. Именно тия 5, зад които застане капиталът. Всичко останало ще отиде по дяволите. Както ще отидат по дяволите и спестяванията на много държави. Много държави няма да могат да си покрият дефицита. Може да осъмнем в ситуация, в която се продават цели държави. И нашата съвсем не е застрахована от нещо подобно. Виждаме вече каква паника, каква истерия се създаде точно за 10 дни. Това извънредно положение е от 10 дни. А ако останем така 2 месецам, даваме ли си сметка какво ще ни се случи? С министър-председател начело, който ни призовава да си продадем колите. Браво, много разумно! И трогателно. И олигарсите, видите ли, да платят. Не ние създадохме тия олигарси. Олигархията се създава от тези, които имат властта, които разпределят обществения ресурс. 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram