Петков и Радев са в Брюксел за Европейския съвет и Среща на върха на НАТО

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което започва днес в Брюксел.

Европейските лидери ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, темите за сигурността и отбраната, енергетиката, икономически въпроси, COVID-19 и външни отношения.

В същото време, президентът Румен Радев ще участва в извънредната Среща на върха на НАТО, която също ще се проведе в белгийската столица.

Променената среда на сигурност и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна, както и предприетите действия за укрепване на отбранителния потенциал на държавите-членки на Алианса, се очаква да бъдат във фокуса на форума на високо равнище на НАТО.

Министър-председателят Кирил Петков и останалите държавни и правителствени ръководите ще проведат също съвместна сесия с президента на САЩ Джо Байдън. Във фокуса на разговора ще е подкрепата за Украйна и нейния народ, както и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия.

Очаква се Петков да представи пред европейските лидери българските предложения за общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. Тези мерки ще доведат до понижаване на тежестта, оказвана от цените на горивата, електроенергията и газа върху икономиките на Евросъюза. България пое инициативата по тази важна за всички европейски граждани дискусия, тъй като решението трябва да е общо.

След заседанието на Европейския съвет ще се проведе Среща на върха на еврозоната в приобщаващ формат, което означава участие на всички 27 държави членки.

БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram