Петков и Василев могат да бъдат арестувани заради кризата в енергетиката

Кирил Петков и Асен Василев могат да бъдат арестувани заради предателство на националните интереси при прекратяването на договора с „Газпром“ и умишленото унищожаване на „Булгаргаз“ като доставчик на природен газ в България.

Това пише в новия си брой седмичникът „Филтър“, позовавайки се на два независими един от друг източника от енергийните среди.

Отстраненият от „Продължаваме промяната“ шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов е изразил готовност да разкрие всички схеми на двамата в енергетиката – по-специално „ролята на посредниците и комисионерите за съсипването на българската индустрия и рекордното поскъпване на газа“. Павлов бе защитен при уволнението от президента Румен Радев, а името му дори се спрягаше като възможен енергиен министър в служебния кабинет – пост, който бе зает от Росен Христов, припомня вестникът.

Очаква се и други енергийни експерти, „наблюдавали с ужас“ действията на правителството, да свидетелстват за „безобразията“. Неотдавна Румен Овчаров заяви, че е било национално престъпление да се изпразва хранилището в Чирен, при положение, че се очаква война или такава е започнала. Според други специалисти количества от Чирен са били продавани на едни цени, а в същото време се е договарял газ за българските потребители на много по-високи цени. Целта била да се приберат комисиони, пише „Филтър“.

В същото време това си е „чиста проба престъпление срещу бизнеса“, защото други страни и предприятията в тях използват много по-евтин газ и това прави българската продукция неконкурентноспособна. Действията на Петков и Василев са „своеобразна диверсия и умишлено управление в ущърб на страната ни и в полза на други държави“, пише още изданието.

ПП отговори за „хаоса в енергетиката“

Апелираме да не се всява страх сред населението и оставаме на разположение да окажем съдействие. Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време.

Това се посочва в позиция на „Продължаваме Промяната“ относно „неверните твърдения за доставките на газ“. Позицията е разпространена от пресцентъра на ПП.

В нея се посочва, че както е станало ясно още миналата седмица, правителството на Кирил Петков е договорило нови количества втечнен газ на цени на около 30 долара по-ниски от европейските.

„За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ. За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит“, се посочва в позицията.

Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а „Газпром“ – едностранно и в нарушение на договора с България“, се посочва още в изпратеното съобщение.

На брифинг в МС късно снощи служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна. Той посочи, че има недостиг на договорените количества за доставка до края на година. По думите му има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни да задоволят потреблението до края на годината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram