Пеевски сезира прокуратурата и ДАНС: Незабавно да се установи собствеността на руските имоти у нас

За незабавно сезиране на прокуратурата и ДАНС за установяване на собствеността на множество имоти, сред които и този на църквата “Св. Николай Мирликийски – Чудотворец”, които са във владение на руската държава неправомерно, земи и сгради, за които няма данни да имат дипломатически статут, сигнализира председателят ПГ на ДПС Делян Пеевски в своя позиция, качена на сайта на партията.

В сигнала си той обръща внимание на компетентните органи за редица медийни публикации, които осветяват механизмите за обсебване на апетитни имоти и земи в България от страна на Руската федерация.

Пеевски сигнализира прокуратурата и ДАНС да се запознаят с разследването на журналистката Генка Шикерова от “Свободна Европа” – “Завладян неправомерно”, от което се създават обосновани предположения, че руската държава владее хиляди квадратни метра земи в България, сред които са обекти от значение за националната сигурност или граничещи с такива.

Фрапантен е примерът със заградени над 11 хил. кв. м. в санитарно-охранителната зона на язовир „Искър“ (който снабдява с вода София), за който няма документи за собственост, но се владение от Руската федерация.

В сигнала си Делян Пеевски обръща внимание на прокуратурата и ДАНС, че всяко забавяне или нерешителност на българските власти по отношение на разрешаването на тези стратегически за страната ни въпроси от една страна нарушава обществения интерес, от друга страна създава предпоставки за развитие на опасни влияния, свързани с интересите на Русия.

Затова е необходимо да бъдат предприети незабавно всички законови действия, с които да се защитят националния интерес и суверенитет, заключва в сигнала си Делян Пеевски.

За трайното разрешаване този проблем като законодатели ние ще използваме всички парламентарни способи и заедно с колегите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които вече заявиха нагласа за законодателни промени ще внесем своите предложения в Народното събрание, уточнява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Епицентър. бг уточнява: В разследването на Генка Шекерова се изнасят факти, според които руската държава е собственик на десетки декари българска земя и скъпи имоти. Те са с дипломатически статут или претендират за такъв. Това означава, че те на практика представляват територия на чужда държава, която е неприкосновена.
Москва притежава повече имоти в София от Франция, Германия, САЩ и Китай взети заедно.
Става въпрос за имоти:
в Панчарево;
В квартал „Изток“;
На „Панорамен път“ в столичния квартал „Бояна“;
В столичния квартал „Хиподрума“;
На ул. „Шипка“.


Най-популярните руски имоти в София са сградата на посолството, резиденцията на посланика и Руският културен център. В справката от Агенцията по вписванията излизат и няколко атрактивни имота, които посолството владее, въпреки че дори и според съда те не са негови.


Най-известните имоти, собственост на руското посолство, са Руският културен център в идеалния център на София и сградата на дипломатическата мисия на бул. „Драган Цанков“. Те са дадени на Москва с решения на Министерския съвет през 70-те години на миналия век.

Близо до Руския културен център Русия притежава и четириетажна жилищна сграда с гаражи, разположени на над 3 декара. Любопитна подробност за този терен е, че първоначално съветските власти е трябвало да си платят за мястото, но след това България се отказва от парите.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram