Пеевски: Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага

Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага и трябва да има съгласие, партиите, които не го подкрепят, са „про-Путин“ партии. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

Пеевски каза още, че разследването, започнато от ЕК, е нещо много хубаво. „Не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че от тези международни разследвания – всичко, което говорим, е факт. Това трябва да приключи веднага в България“, каза Пеевски. 

Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин, коментира пред журналисти Делян Добрев от ГЕРБ-СДС,  който е и председател на Комисията по енергетика, по повод започналото от Европейската комисия разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.   

Добрев обясни, че ЕК дава възможност за България, ако прецени да даде дерогация, и посочи, че дерогацията не е дадена от ЕК, а от Министерския съвет. Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията, попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година, припомни той. Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира „Вагнер“, Путин и неговия режим, призова и вчера  в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев,отбелязвайки, че апелът му е най-вече към „Демократична България“. Добрев припомни, че от година и половина ГЕРБ-СДС обясняват, че от дерогацията печели само режимът в Кремъл, а сметката я плаща българинът.

Ние от БСП подкрепяхме дерогация, защото това осигуряваше стабилност на енергийния пазар не само на Балканите, но и в други държави. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия. Това каза пред медии в парламента Драгомир Стойнев от „БСП за България“ в коментар за това, че Европейската комисия „започва разследване срещу България“.

Той каза, че „част от сглобката твърдят, че представители на правителството са се облагодетелствали относно съществуването на дерогацията“. По думите му, трябва да се изясни дали правителството е подпомагало „Лукойл“ да нарушава дерогацията. 

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram