Паметникът на Съветската армия бе обезопасен 

Около Паметника на Съветската армия от тази сутрин има издигнати метални конструкции. В същото време защитниците на монумента заявяват, че няма да премахнат палатковия си лагер.

В момента около Паметника на Съветската армия е спокойно, но все още има полицейско присъствие. Поставянето на металните заграждения започна сутринта и приключи скоростно за няколко часа. То се извършва със заповед на областния управител на София Вяра Тодева – каза кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който беше също тук сутринта на място. 

Заграждането е заради констатации, че монументът е опасен. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира, че целта на загражденията е да се предпазят хората от падащи плочи.

„Всъщност се очакваше напрежение и за мен е важна сигурността на града, така, че аз също направих среща с министъра на вътрешните работи. Бяхме в непрекъсната координация с оглед и провеждането на футболната среща. Очаквахме напрежение. Съответно полицията си свърши работата. Това е нейната работа – да няма напрежение, да няма риск за живота и здравето на хората“.

Мая Манолова от „Изправи се, България“, част от обединение „Левицата“, които защитават заедно с партия „Възраждане“ монумента, заяви, че заграждането е незаконно и че това са незаконни действия на властта за всяване на противопоставяне и на омраза между хората: 

„Беше показано едно писмо, което не е заповед само по себе си, а преди това една скица, изготвена от частно архитекстко бюро, което е направило някакъв план евентуално за поставянето на тези метални съоръжения, но това не са заповеди, които да легитимират действията на властта, действията на полицията и действията на частните фирми и ние вече сме подали жалба в съда“.

Тази жалба Мая Мановола уточни, че е подадена от граждани в Административния съд в София. От левицата заявиха категорично, че нямат намерение да преместят палаткова си лагер в защита на паметника.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram