Пак се променя закона за военното разузнаване заради един човек

Полковник Велко Атанасов, който сега е и.д. директор на служба „Военна информация“, ще поеме командването на службата въпреки че не отговаря на условията на Закона за службата. Това ще стане с промени в закона. Те са заложени в “преходни и заключителни разпоредби” на проект за промени в закона за отбраната. Те са написани от екипа на министър Красимир Каракачанов.

Причината полк. Ангелов да не може да бъде назначен на поста веднага е, че той е полковник, а по специалния закон за службата, тя може да бъде оглавена само от висш офицер с генералски чин.

В началото на юли Военната прокуратура започна да разследва последния шеф на Военното разузнаване – генерал Пламен Ангелов, както и предишния – генерал Светослав Даскалов, заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Ангелов сам подаде рапорт за напускане.

Според обвинението над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС са били издадени от Държавната комисия по сигурността на информацията в нарушение на закона, а разрешенията са дадени на база документи от служба „Военна информация“, подписани в нарушение на правилата. Според някои източници Ангелов е “сготвен” по донос през ДАНС.

Тогава управляващите промени закона, като записа, че и цивилен може да оглави службата. Президентът Румен Радев наложи вето на промените. Мотивите му бяха, че “ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи”. След като парламента се върна от ваканция през септември, ветото на Радев бе преодоляно.

Атанасов беше заместник-директор на военно разузнаване до оставката на Ангелов и после бе назначен за изпълняващ длъжността. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов реши да го направи титуляр, като за това се изисква предложение на Министерски съвет до президента Румен Радев, който трябва да издаде указ. 

Атанасов обаче е полковник, а разузнаването трябва да бъде оглавено от генерал по закон. Каракачанов преди няколко месеца каза, че това не е проблем и той може да изпълнява длъжността, докато не изтекат годините, в които трябва да се престои в звание на полковник. Според правилника към Закона за отбраната за това са необходими 3 години, но Каракачанов и управляващите явно са решили да променят закона заради определен човек. Мандатът на директора на служба “Военна информация” е 5 г.

Сегашния член от закона гласи: “Директор на Службата може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител”. Промяната се предлага да бъде такава: “Длъжността „Директор на службата“ може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“ Тази промяна била достатъчна, твърдят от Министерството на отбраната.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram