Очаква се поскъпване на хляба

Хлябът ще поскъпва, а причините за това за тол таксите, евентуална лоша реколта и по-високите цени на тока и газа. 

Това коментира в интервю за БНР Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.  Тя обаче не се ангажира да посочи в цифри колко голямо би било увеличението.

„Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни“, каза тя.

Коментарът ѝ идва по повод новината за очакваната стачка на превозвачите на 13 януари, понеделник.

„Нямаме ясна представа какво ще струва това за нашия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина“, заяви още Кукушева.

Браншът е притеснен и за тазгодишната реколта.

„Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите“, добави Мариана Кукушева.

Все пак тя е категорична, че няма опасност България да остане без пшенична реколта.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram