Отстраниха Димитър Маргаритов от поста председател на КЗП

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов е освободен от поста с правителствено решение от вчера, става ясно от информационната система на Министерския съвет. Решението е взето във връзка с изтеклия през 2020 петгодишен мандат на Маргаритов и членовете на комисията Константин Арабаджиев и Константин Райков.

За нов председател е назначен Иван Френкев, а за членове – Велина Николова-Великова и Николай Мравов .

Правителственото решение е взето на неприсъствено заседание . Премиерът Кирил Петков е в Давос за участие в Световния икономически форум. В интервю ден преди да стане ясно, че е освободен, Маргаритов говори за нелоялните търговски практики и доброто взаимодействия между институциите.

Маргаритов припомни, че след няколко дни влизат в сила приетите вече от НС изменения в Закона за защита на потребителите, с които почти двойно се увеличава санкцията за така наречените нелоялни практики.В интервю за Нова телевизия Маргаритов каза, че освобождаването му не е свързано с конфликт и изрази надежда, че колегите му ще продължат активно да контролират пазара, защото, по думите му,  се задават трудни времена.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram