Откриха тракийска гробница, подобна на Казанлъшката

Археолозите са на път да разкрият трета тракийска гробница със стенописи на нивото на Казанлъшката и тази в Александрово. За съжаление те са открили парчета от стенописите в иманярски изкоп, което означава, че тракийската живопис в гробницата е пострадала, предава БНТ.

Надеждите са държавата да отпусне финансиране от фонда за аварийни разкопки. Но дотогава са обявили благотворителна кампания.

Надеждите са държавата да отпусне финансиране от фонда за аварийни разкопки. Но дотогава са обявили благотворителна кампания.

В района на Хасково има стотици могили, които вероятно крият гробници. И надпреварата с иманярите е неравна и далеч не в полза на археолозите. Но тук, до село Текето, се надяват не всичко да е изгубено. Около един от иманярските изкопи отриват парчета от стенописи.

„Тук имаме само най-горния пласт, най-финия, щукатурата. Тя се изпълнява от много фина хоросанова мазилка с мраморен прах обикновено, за да стане толкова фина и върху нея се нанася цветната декорация. Това е с тъмно червено оранжево. Имаме тук нещо като зелено, една ивица“, заяви археологът доц. д-р Георги Нехризов.

Някои от цветните парчета обещават истинска сензация. Те пасват идеално на декоративния фриз, който огражда стенописите – като този в гробницата в Александрово.

„Този пояс, с който завършва фигуралната сцена на ловната сцена на гробницата. Това е т. нар. Киматийон. Лесбоски киматион, поредица от кини, които са чисто декоративен орнамент. Същият може да го видим в Казанлък. Този киматийон присъства само на тези, в които има фигурални сцени. Същото се отнася и за другите елинистически гробници, открити не в Тракия, в Гърция и Италия“, допълни доц. д-р Георги Нехризов.

Това прави предстоящото разкритие крайно вълнуващо, защото ще даде ценна информация за живота и бита на траките от тази епоха и ще доизгради историята им. Могилата, която крие гробницата, със сигурност не е от малките – 7 метра висока, 40 е диаметърът. Освен стенописите иманярите са разрушили със сигурност и част от стените ѝ.

„Ето това са част от тези блокове, които сме изкарали. Вижте обработката, рустифицирането. Разбили са стената, това е от разрушената стена. Това е туф, скалата е туф. Интересното е, че в района няма туф. Най-вероятно са ги носили от Кърджалийско. Гробницата трябва да очакваме тук някъде, входът е в този участък“, коментира доц. д-р Георги Нехризов.

Точното място на входа ще може да се разкрие с геофизично изследване. Но едва ли ще има изненади. Следвайки соларните си култове траките вероятно са избрали най-огряваните страни на могилата. Археолозите смятат, че до месеци ще успеят да разкрият ценната гробница и е важно да се намесят бързо.

„Всички могили в района са ужасно разкопани, скоро дори имаше хванати от полицията иманяри преди 2-3 години тук в това село и още се води дело“, каза още доц. д-р Георги Нехризов.

И въпреки че Министерството на културата има фонд за аварийни разкопки все още учените нямат финансиране. И за да не рискуват да пропуснат този археологически сезон извадили дарителска сметка и обявили благотворителна кампания.

BG64RZBB91553120056106

титуляр: РИМ-Хасково

Пловдив 24

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram