Отварят детските градини и ясли след 22 май

Работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки. 

Възлага се на кметовете на общини да създадат нужната организация по откриването им в зависимост от спецификите на общините.

„Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат крайната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опази здравето и живота на децата“, допълни министърът.

„Температурата на децата ще се измерва с живачен термометър, а бележка от лекар няма да се изисква. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето има да постъпи в детската градина или ясла и за това, че са запознати с всички мерки, които трябва да се изпълняват“, подчерта Ананиев.

„Не препоръчваме на родителите да пускат децата си в детските ясли и градини, въпреки че ги отваряме“, добави министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му след проведената анкета резултатите показват, че 38% от родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30 % се колебаят.

„Епидемията и опасността далеч не са отминали. Най-безопасната и сигурна среда е у дома“, отбеляза министър Вълчев.

По-голямата част от детските градини се очаква да отворят следващата седмица, а групите да са със средна посещаемост. По думите на министъра първи ще възстановят дейността си частните детски градини.

„Във Франция се споменава за 70 затворени училища заради заразата, след като отвориха отново, за детски градини и ясли няма установени“, добави ген. – майор Венцислав Мутафчийски.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти, каза още здравният министър.

vesti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram