Октай за скандалния запис: Такъв е речникът на хората, които са излезли от “Магурата“

През последните няколко седмици в страната ни избухнаха скандал след скандал било то със скрити записи или скандални изказвания. А на 14 юни, се навършиха 7 години от началото на масовите протести в страната, започнали заради назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

С оглед събитията през последните няколко години, Осман Октай коментира състоянието на сегашното управление, пред изданието Фрогнюз.

В интервю за медията Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС, коментира, че където се е появявало гражданско движение една или друга олигархична и партийна структура се намесва, за да пренасочи енергията на протестиращите. Именно това е довело до липсата на вяра у хората, че техните искания ще бъдат постигнати.

„Ще ви дам и един пример. По време на последните избори за местно самоуправление, конкретно изборите за съветници на Столична община, ние бяхме свидетели колко много политическите формации се заканваха да си изкарат кирливите ризи и да променят начина на управление. Впоследствие, когато влязоха в сесията, настъпи една убийствена тишина, която разочарова гражданите и всяка млада енергия“, коментира Октай.

По думите му без значение от обещанията, които е дала една или друга партия влизайки в държавната институция всичко се съгласува и няма начин обещанията да станат реалност.

„Същото е и в парламента. Неслучайно в съглашателство те избират компрометирани хора като Цацаров за шеф на КОНПИ и като Гешев за главен прокурор. В парламента се работи в съгласие при разпределението на всичко в корупционните схеми, всички са в далаверата. Дори начина на регистрация на една политическа партия толкова я усложниха. Тези, които се наричат статукво правят всичко възможно в това политическо пространство да не може да проникне следваща енергия като политическо и гражданско представителство,“ заяви още Октай.

Осман Октай коментира и излезлият в Интернет скандален запис, на който мъж, който много прилича на премиера Бойко Борисов, разговаря с някого по телефона.

„Нямам представа с кого говори. Би могъл да говори само с един себеподобен на толкова ниско и арогантно ниво. Така както разговаряха мутрите по между си по мутренско време, когато излязоха първите мобифони, които бяха като тухли. Такъв речник се използва и в този разговор, такъв е типажът на речник на тези хора, които са излезли от “Магурата“ и днес имат функции да управляват държавата.,“ заяви Октай.

Записът скандализира с цинизми по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, както и с коментар по някои разкрития свързани със скандали с евросредства.

„Ако проследим през последните години речника на Бойко Борисов в разговорите с вас журналистите, с тези журналистки, които обикалят страната с него, начина на разговор с неговото партийно обкръжение и тези, които го придружават, разговорите му от джипката, всичко това говори за манталитет на един човек, който е произлязъл именно от “Магурата“ и от тези кръгове на ъндърграунда. Това е нивото на управлението днес. Също може да се спомене и отношението му към министрите на заседанията на Министерски съвет. Нека да си припомним и отношението му към шефа на АПИ, когато стана скандалът с тол системата,“ заяви Октай.

Октай коментира и нашумялият бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков и неговите публикации.

“ Васил Божков символизираше събирателния образ на този партийно-политически олигархичен модел. Той бе изградил финансова империя, с която кадруваше и държеше в подчинение свое представителство във всички различни партийни представителства, било то на общинско, било то на парламентарно ниво. Винаги е присъствал в тази корупционна среда с огромния ресурс (и финансов), който притежаваше. Такъв типаж беше и Илия Павлов преди години. Аз имам преки впечатления от тяхното поведение, когато те демонстрираха присъствие в публичното пространство или в компании като началници на всички, като господари на всички, “ каза Октай.

Той допълни, че поведението на Божков не се доближава до циничното поведение на хората от неговите среди, но това не означава, че той е по-различен от тях. Но е склонен да вярва на разказите на Божков за властта и политиката, допълва още Октай.

„Това е нещо, което за първи път се случва. Този, който е организирал чрез своята финансова и друга мощ този начин на лобизъм, той сега поднася на обществото нещо полезно, особено на младото поколение. Това, което говорим всички, но не можем да го докажем – как работи всъщност това единодействие на тези олигархично-финансови и лобистки кръгове с “политическия елит“ на държавата. И всъщност това е най-интересното в цялото поведение на Божков днес, че той осветява тези взаимоотношения.“

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram