Общински съветници се изправиха срещу 500 кози

12 общински съветници се изправиха срещу 500 кози. Със свое решение Общинският съвет в Кресна прикани стопаните на голяма ферма в центъра на село Влахи да я преместят на друго място.

Според половината от местното население фермата на семейство Седефчеви е атракцията на селото, а според останалите жители тя е най-сериозният му проблем. А населението се състои от… шестима души.

Един от тях е Мариета Ризова. Нейната къща е в топ центъра на селото, на по-малко от 50 метра от фермата на братята Атила и Сидер Седефчеви. Жената се оплаква от миризмата на животните и казва, че се страхува от кучетата, които ги пазят.

А братя Седефчеви дошли във Влахи преди 23 години с една цел – да съхранят напълно изчезващата порода каракачанска овца. Днес могат да се похвалят с успех – породата е съхранена, отглеждат и други защитени видове, стадото им е голямо, а хора отвсякъде идват, за да разглеждат стопанството им. В него има 500 овце, 80 кози и 8 кучета.

Според Сидер проблемът на местните жители не е фермата, а фактът, че той и брат му не са от селото. „Това е някаква форма на шовинизъм. Но ние сме единствените, дошли в това трудно за живеене място – без нормален път, без нормална вода и т.н. Дошли сме да работим и да се опитаме да спасим Влахи да не се затрие изцяло”, казва фермерът за Нова.

Предложението фермата да бъде преместена от центъра на селото идва от кметския наместник Васил Василев. Той твърди, че овцете и козите отблъскват хората, които искат да си купят земи в района и да строят къщи.

„По закон в селото имат право да отглеждат по максимум пет броя овце или кози, а братята имат над 200-300”, казва Василев.

Животновъдните обекти нямат никакви ограничения да съществуват в рамките на регулаторните граници, стига да изпълняват ветеринарно-санитарните изисквания. Така е в България, която възприе това от европейското законодателство”, обяснява Атила Седефчев.

Общинските съветници в Кресна обаче вече са гласували „за” това животните от фермата да бъдат преместени. От 12 души, 11 са подкрепили предложението, а един се е въздържал. Председателят не пожела да коментира гласуването, решението и мотивите, като посочи, че главният еколог трябва да даде обяснения. Главният еколог пък препрати екипа на Нова отново към кметския наместник.

Атила и Сидер не смятат да се местят. Категорични са, че овцете и козите ще си останат във фермата, защото това е домът им. А къде ще отидат каракачанските овце и калоферските кози, ако решението на Общинския съвет се наложи да бъде изпълнено, не е ясно.

ГЛАС НЮЗ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram