Обсъжда се украинско зърно да се превозва през България с влакове до гръцките пристанища

Обсъжда се вариантът украинско зърно да бъде превозвано с влакове през България до гръцките пристанища, обяви премиерът Николай Денков след завръщането си от посещение в Гърция, където разговаря с колегата си Кириакос Мицотакис. Премиерът обяви още, че е обсъдена темата за изграждането на нефтопровод Бургас-Александруполис, но все още има проблем с трасето.

Старото попада в защитени територии, разглежда се алтернативно такова.

Денков отхвърля лансираните през последните дни идеи руската петролна компания „Лукойл“ да бъде изтласкана от България. Според премиера не могат да бъдат правени аналогии с Италия, където „Лукойл“ продаде своя рафинерия с цел да избегне санкциите на ЕС срещу Русия:

„В Италия става дума за сделка, не става дума за изтласкване. Аз също смятам, че трябва да се разглеждат възможностите за сделки в България. Ако решат да продават „Лукойл“, това е тяхно право. Трябва да се търси това, което е най-добре за България, но да говорим за изтласкване, за някакви такива, как да кажа, репресивни мерки, това изобщо не влиза в плановете на това правителство“, коментира Денков.

Премиерът заяви още, че Министерството на външните работи ще реагира на изказванията на зам.-председателя на долната камара на руския парламент Пьотър Толстой. В неотдавнашно предаване по руската телевизия Толстой заявява, че по цялото българско Черноморско крайбрежие има руски граждани и „във всеки моомент те могат да бъдат активирани“.

Той определя България и Румъния като бази на НАТО и „за да се стигне до тях, първо трябва да се приключи с Украйна“. Денков определи изказването като неприемливо, но беше категоричен, че България не трябва да се поддава на провокации: 

 „Да, на Митрофанова трябва да ѝ бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена като „персона нон грата“ заради едно такова изказване. Все пак то не е нейно. Второ, не трябва да се поддаваме на провокации. Руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България. Те не могат да бъдат жертва на изказвания на някой, който иска да си пише актив“.

Премиерът коментира и предлаганите от ПП-ДБ промени в Конституцията. По повод лансираната идея 24 май да бъде вписан в основния закон като национален празник и отправените критики по таза тема  Денков защити предложението, като посочи, че тази дата обединява.

Премиерът не смята, че допитване до народа трябва да реши дали 24 май трябва да е националният празник на страната, като посочи, че конституционните промени се приемат с голямо мнозинство от парламента: 

„Аз не виждам никаква причина да се отказваме. Аргументите, които чувам до момента, те нямат никакво съдържание. Ако госпожа Илияна Йотова има проблем с това какви са аргументите, да каже други. Тя казва, че датата ѝ харесва. Госпожа Нинова казва, че има проблем с тази дата. Коя е датата, която смята тя, че е по-добра? Нека тя да каже“.

Предложението за друга конституционна промяна, свързана със служебните правителства, които се назначават от президента, според която редовен кабинет, ако падне от власт, да продължава да работи като служебен до избори, Денков защити с аргумента, че в момента, при назначаването на служебен кабинет от държавния глава „един човек има контрол върху държавата“:

 „Няма Народно събрание, което да осъществява контрол. Междувременно могат да се сменят кадри на всички нива и това създава ситуация, която не е предвидена в нашата Конституция, а именно – един човек да може да управлява цялата държава. Факт е, всичките го виждаме, че когато имаме дълги периоди на служебни правителства, ние имаме еднолична власт, и го казвам не с някакво лошо чувство. Това просто е факт“. 

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram