Обвиниха лидера на “Възраждане“ за всяване на смут в обществото, гаранцията му е 20 000 лв.

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за всяване на смут и безпокойство в обществото в условията на извънредното положение срещу лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

СРП се е самосезирала от негови изявления в тв предаване, „будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19“, съобщават от прокуратурата. 

В телевизионно предаване Костадинов твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

Костадинов е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева. 

Разследването по случая продължава. 

От партия Възраждане разпространиха съобщение, в което обвиняват властта в репресии срещу организацията и лидерите й. 

Днес в 14.30 ч., в Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) е призован д-р Костадин Костадинов. Той е принуден от управляващите, в условия на карантина, да премине цялата страна, за да се яви поради спешната нужда на властта, да му повдигне обвинения. Вероятната причина е изказано мнение по политически въпроси в ТВ Евроком. Водещият и редактора на предаването също са призовани и разпитани, като политическата атака е и срещу телевизията, която е независима българска медия, пишат от Възраждане. 

От партията припомнят, че „в събота ГДБОП призова на разпит инж. Николай Дренчев – организационен секретар на Възраждане, заради статус във фейсбук. Властта е поискала да предаде хората, които са се осмелили да споделят с него личния си опит със здравната система в България. Причината е, тези обикновени граждани да бъдат подведени под отговорност.
Инж. Николай Дренчев категорично отказва на властта да предаде тези хора, за да се саморазправят управляващите с тях, уточняват още от партията.

Зад д-р Костадин Костадинов и инж. Николай Дренчев стоят хора, обединения и организации, за които властимащите дори не подозират. С политически репресии, хора с възрожденски дух не могат да бъдат сплашени. Напротив, готови сме да платим цената, за да извоюваме по-добър живот за всички ни. Днес не ни е страх, твърдят от Възраждане. 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram