Няма кой да чисти снега през зимата

Отново има риск да няма кой да чисти поне част от пътищата в страната от снега през тази зима. Причината са подадени жалби за част от районите, които спират “бързите поръчки”, с които се целеше възлагане на тази дейност само за този сезон, както и липсата на обявени победители за контрактите, които трябва да влязат в сила след броени дни – от 1 октомври. Това обясни председателят на Българска браншова камара “Пътища” (ББКП) инж. Стефан Чайков на семинар, организиран от структурата в София. Към момента се обжалват процедурите за избор на изпълнител поне за областите Монтана и Сливен. Все още не са обявени и изпълнителите на останалите “бързи” търгове, които не се обжалват.

Служебният регионален министър Иван Шишков обеща изпълнителите освен двете области, в които поръчките се обжалват, да бъдат обявени на 21 септември и бе категоричен, че няма притеснения относно зимното поддържане.

В същото време Комисията за защита на конкуренцията спря поне временно и всички обявени търгове за избор на фирми, с които да бъдат сключени 3-годишни договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, като причината отново са жалби по процедурите, обясни и зам.-председателят на ББКП инж. Лазар Лазаров. Именно непредвидимостта в навечерието на зимния сезон е причина част от компаниите да не са се подготвили със закупуване на нужните материали за зимно поддържане. В момента 1 тон сол струва 36 долара, а за една област са необходими близо 6000 тона на сезон, обясни Лазаров. И попита коя фирма би похарчила авансово 216 хил. долара без да е спечелила поръчката.

Все още се спъва и работата по изграждането на новите отсечки на магистрала “Хемус”, а забавянето за отсечката през Кресненското дефиле е напът да се превърне във фатално заради отменения ОВОС в последния ден на кабинета “Петков” от екоминистъра Борислав Сандов, допълни Чайков. От пътния бранш очакват и Методиката за индексация на цените по старите договори заради инфлацията и поскъпването на строителните материали да мине скоро през Министерски съвет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram