Няма да намаляват домашните на учениците

Няма да бъдат намалявани домашните за учениците обяви в ефира на bTV просветният министър Галин Цоков. Той увери, че не би си позволил да ограничава методическата и педагогическата самостоятелност на учителите в готвените промени за новата учебна година.

Повод за този коментар са промените в Наредбата за оценяване на учителите, които дойдоха след постъпили жалби на родители за претоварване на учениците и “нецелесъобразно задаване на писмени самостоятелни работи”. 

В края на миналия месец стана ясно, че се въвежда горен праг за броя домашни работи, които учителите могат да дават на учениците – решение, което бе обявено за абсурдно от работещите в системата на образованието. Според експерти това ще свали допълнително нивото на учениците, които постигат все по-печални резултати. 

Предлага се и намаляване на максималния брой изпитвания по определен учебен предмет. 

“Става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат отработвани индивидуално или екипно. Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално“, обясни просветният министър.

„Основните промени, които успяхме да подготвим за новата учебна година са насочени в няколко посоки. Първо – свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване“, посочи още министър Цоков.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram