НС реши: БНБ и Горанов не могат да пипат курса на еврото

Парламентът задължи със специално решение финансовия министър и управителя на БНБ да защитават настоящия курс – 1.95583 лв. за 1 евро, пред финансовите министри на еврозоната и Европейската централна банка при преговорите за присъединяването на България към общата европейска валута. Ако курсът трябва да бъде променен, тогава страната ни трябва да откаже приемането на еврото.

Припопмняме, че управляващите внесоха скришом преди седмица поправка, която чрез преходните и заключителни разпоредби на валутния закон променяше Закона за БНБ. Исканата промяна позволяваше изменение на курса на лева към еврото. Това породи сериозни критики както и страхове, че може да се стигне обезценяване на спестяванията при влизане в еврозоната.

Днешното решение бе внесено от представители на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ след консултации в парламента с финансовия министър Владислав Горанов и управителя на централната банка Димитър Радев. Управляващите настояват, че това е необходимо да се запише в закона, за да продължи процеса по влизането на страната в Exchange Rate Mechanism II – т.нар. чакалня на еврозоната.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram