НСО: Доган и Пеевски са тайна от значение за националната сигурност

Охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган е класифицирана информация от значение за националната сигурност. Това следва от отговорите на Националната служба за охрана, дадена на „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация. Въпросите към службата бяха провокирани от заявеното от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ пред „Дарик радио“ на 21 декември 2019 г.: „Ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред, на ДПС. И за г-н Пеевски, и за г-н Доган. Можете да проверите, тя е публична информация, години назад. Колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО“. Затова и „Сега“ попита службата откога ползва коли и техника на ДПС, какви са те и на какво основание се употребяват. Службата крие какви коли и техника на ДПС ползва.

НСО: Доган и Пеевски са тайна от значение за националната сигурност

Националната служба за охрана има 44 млн. лв., за да пази под 50 души.

Началникът на НСО Красимир Станчев отговаря, че службата е деполитизирана и не коментира изказвания на партийни представители. А тъй като дали охраняват Доган и Пеевски било класифицирана информация, от службата нямало как да отговорят и на въпросите за колите и техниката от ДПС. 

По закон освен охраната на хората на висши ръководни длъжности в държавата, при нужда НСО пази и семействата им, депутати, както и „други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“. Охраната се предоставя при „конкретна застрашеност“ с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. „Сега“ попита колко общо са тези „други лица“, в какво се състои „конкретната им застрашеност“ и откога се охраняват. И тази информация обаче се оказа секретна. Преди Коледа президентът Румен Радев коментира, че Доган и Пеевски не би трябвало да се пазят от НСО

НСО обаче не отговаря конкретно и на въпроса дали има други случаи, в които ползват или са ползвали автомобили, техника, или други активи, собственост на други физически или юридически лица, държавни или общински структури. Признават само, че го правят и твърдят, че винаги законът е спазен. Преди години например имаше скандал с луксозните джипове, купени от горски стопанства, които се оказаха дадени за ползване на службата. Вместо да дадат информация за тези автомобили обаче от НСО обясняват как през 2018 г. за европредседателството са използвали 80 коли и микробуси след обществена поръчка и така на бюджета били спестени сериозни суми. Според данните на службата в момента тя експлоатира 20 автомобила по договор за временно ползване. От там казват още, че са използвали и други активи от други ведомства. Като комуникационна техника от МВР, униформени облекла от МО, технически средства за контрол и видеонаблюдение от правителството, парламента и президентството.

Бюджетът на НСО е 44 млн. лв., като 38 млн. лв. от тях са разходи за персонала. От отговорите на службата става ясно, че броят на охраняваните към момента лица е под 50 души. 

Най-честото наказание в НСО – строго мъмрене

Непълни са отговорите на началника на НСО и на въпроса за дисциплинарните наказания, наложени на служители на службата през миналите 2 години. Така не става ясно например как са санкционирани служители, предизвикали пътни инциденти. При последният в края на 2019 г. сериозно пострада 14-годишно дете. „Сега“ поиска не само броя и вида им, но и за какво нарушение е всяко от тях. Станчев отговаря, че през 2018 и 2019 г. са санкционирани 26 офицери и сержанти. 1 е уволнен, по двама са получили предупреждение за уволнение и предупреждение за понижаване в звание. 9 са наказани с мъмрене, а 12 – със строго мъмрене.

През май 2018 г. от НСО е уволнен полк. Никола Николов, показват данните от деловодството на Софийския административен съд, който през октомври 2018 г. като първа инстанция отхвърля жалбата срещу наказанието, видя „Сега“. От делото става ясно, че то е наложено за злоупотреба със служебното положение. От решението се разбира още, че полковникът е бил ангажиран с охраната на делегацията на емира на Катар в София през март 2018 г. В частен разговор консулът на Катар поискал от Николов имената на служителите, ангажирани с охраната. Дисциплинарното производство приема, че той не е имал право да разгласи тази информация.

Според съда е доказано и че след като делегацията била изпратена от България, по предложение на консула на Катар, Николов отишъл в хотел в центъра на София, където дипломатът предал пликове с поздравителни адреси за служителите. Николов получил и персонален подарък – часовник „Ролекс“, за който не докладвал в службата.

Върховният административен съд обаче връща делото за ново разглеждане. Причината е, че междувременно Софийският военен съд оправдава Николов по обвинение, че е злоупотребил със служебното си положение като е получил „часовник „Ролекс“, модел „Ойстерс“ на стойност 90 лв. и набавил за другиго противозаконна облага: парична сума на обща стойност 4979 лв.“. Влязлата в сила присъда на наказателния съд е задължителна за административния, пишат върховните съдии. Затова при новото разглеждане първата инстанция трябва да провери дали решението на наказателния съд е влязло в сила. ВАС обръща внимание и на това, че не е доказано, че полковникът не е имал право да предостави списъка на консула на Катар. Процесът за уволнението продължава на 15 януари.

Проверка на „Сега“ показва, че през май м.г. Военно-апелативният съд е отменил решението на военния съд като немотивирано. Апелативните съдии критикуват и работата на прокуратурата, като пишат, че „прокурорското постановление е неясно, противоречиво и объркано“. Така наказателното дело срещу Николов е върнато на първата инстанция. А през септември 2019 г. тя го праща обратно на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения. В съдебните регистри няма данни какво е развитието на делото след това.

Източник: „Сега“

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram