Номерът на ГЕРБ с помощите за ток не мина

Парламентарната комисия по енергетика заседава цял предиобед в ялови усилия да измисли мерки за спасяване на общини, болници, училища, ясли, църкви, музеи и т.н. от капана на високите цени на електроенергията. Става дума за особена група потребители, които са зависими от държавния бюджет, не формират печалба като фирмите, но се водят „стопански“ консуматори и плащат прескъп ток също като бизнеса. Проблемът е още по-сериозен, защото бюджетът за тази година още не е приет и всички звена, които са на издръжка на хазната, трябва засега да се вместват в разходите си от 2021 г., когато сметките за електроенерия бяха буквално в пъти по-ниски. 

За съжаление дискусията в Народното събрание по болната тема бе повече театрален спектакъл,  режисиран от ГЕРБ, отколкото търсене на работещи решения. Хората на доскоро управлявалата партия внесоха откровено популистки проект, което предвижда всички изброени по-горе институции да получат 100% компенсация, която да покрива цялото поскъпване на тока за половин година. Оказа се, че никой няма разчети колко би струвала такава мегаподкрепа и дали е по силите на държавната хазна. 

Вносителите на предложението  (кой знае защо техен основен говорител бе бившият министър на туризма?! и настоящ депутат Николина Ангелкова) обясниха, че нямат разчети, защото е работа на изпълнителната власт да направи изчисленията. Оказа се, че късно снощи на депутатите са пратени по мейла становищата на две министерства – на финансите и на енергетиката. И в двете мнения се посочва, че предложеният от ГЕРБ „механизъм“ е неприемлив. Драгомир Стойнев от БСП и други депутати отбелязаха, че ГЕРБ са се „объркали“ и че няма нужда парламентът да се занимава с компенсации и помощи, защото това е тема за изпълнителната власт. 

Не е тайна, че управляващите имат своя визия за туширане на тази криза, но още няма никакви детайли какъв е техният план – освен ще се се прави някакъв общ пул за осигуряване на ток на приемливи цени.

На заседанието – говорилня бяха поканени представители на общините, на социални и учебни заведения, на религиозните институции, които повтаряха добре познатия вече проблем – не могат да си плащат сметките, защото са прекалено високи. Чуха се плахи гласове, че тези звена, които не са търговски предприятия, трябва да се върнат на регулирания пазар, където сега са само домакинствата.  Други скромно предложиха високите сметки да се разсрочат – поне до приемането на новия бюджет. 

След 2 часа и половина проектът на ГЕРБ бе отхвърлен, но със странно гласуване – само 7 депутати го подкрепиха, против нямаше, а цели 12 се въздържаха. Не се разбра защо дузина членове на комисията избраха позицията „пас“ – вероятно са решили, че не е „удобно“ да гласуват съвсем против идея за подпомагане.  

А всъщност от ГЕРБ просто се опитаха да повторят номера си с мораториума върху цените на тока, когато „изпързаляха“ управляващите да подкрепят тяхно нескопосано предложение. Този път не им се получи. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram