Нова мода в българските имена: Девайла и Зоринела топ сред новородените

Българите все по-смело проявяват творчество при кръщаването на децата си. Някои от традиционните български имена отчетливо търпят промяна с по-модерно звучащи. До този извод стигат учени от БАН след като правят изследване как в продължение на 10 години българите в различните краища на страната са кръщавали децата си, предаде БНТ.

Кои са най-нестандартните имена? Това са имена като Девайла, Деянира, Зоринела, Кристиандра, Благодара, Милозара, Тедислава, Радостиан и Радаян.

Творчеството при женските имена определено е по-голямо. Изследването, което учените от БАН са направили обхваща няколко региона в цялата страна, като са наблюдавали как през последните 10 години хората кръщават децата си.

В София, например, любимо име е женското София и мъжкото Калоян. Това изследователите обясняват с намиращата се близо Боянска църква, в която има образа на севастократор Калоян.

Във Видин фаворити са имената Кристиян и Александър. А във Варна може би логично едно от най-разпространените имена е Марина.

В България, знаете от 2007-ма година няма ограничения за това кой как може да кръсти детето си. Но някои вероятно помнят и времената, в които списъци с позволени имена е имало.

В някои държави ограничения около имената продължава да има. Финландия например.

„В последните години има възраждане на имената, които ни свързват с нашето историческо минало – имена на владетели. Затова се избират имена като Самуил, Калоян, Тервел, Борис. Имената Виктория и Никол са най-харесваните женски имена в цялата страна“, казва гл. ас. д-р Надежда Данчева, секция „Ономастика“, Институт за български език- БАН.

Все по-рядко в акта за раждане се вписва Иванка и Стефка. Вместо това родителите избират Йоана и Стефани. Преди години може да е звучало твърде екстравагантно, но днес родителите избират да създават чисто нови имена.

„По този модел са образувани имена като Цветодара, Благодара, Цветослава, Живомир. Все по-назад се среща името на Христо, за разлика от Кристиян. По същия начин Христина, Христинка не се срещат. Имаме Кристина, Крисия“, каза гл. ас. д-р Надежда Данчева.

И макар че вносът на чужди имена е понамалял, в списъка с имена в БАН фигурират и някои звездни.

„Зачестява употребата на имена като Адел, Лео, Роналдо“, казва гл. ас. д-р Надежда Данчева.

Изследователите помнят имена като Салфетка или Канарче, но на практика у нас забранено име няма и всичко е оставено на въображението на родителите.

За разлика от Финландия, където специален комитет прави списък с допустими и недопустими имена.

„Всяка година комисията забранява около 30-40 имена. Родителите регистрират детето си, но ако в администрацията виждат нещо нередно в името, сигнализират комисията и тя се произнася. Все пак някои имена причиняват проблеми в училище, предизвикват подигравки например. Други не са много подходящи за финландския език. Може да звучат чудесно на друг език, но на финландски са груби. И когато двама души стигнат до момента да дадат име на детето си – то трябва да е такова, че да не го засрамва занапред“, каза Ронан Браун, финландски журналист от YLE.

Някои имена отиват в графа забранени от религиозна гледна точка. Други просто не звучат морално според комисията.

„Понякога дори псевдоними на музиканти се приемат за неудачни. Например Лорди, групата, която спечели на една Евровизия. Тази година забраниха родителите да избират това име, защото приеха, че то не е подходящо за деца. Имаше и родители, които искаха да кръстят детето си Пуко Армо, което означава меч, свързва се с престъпление, затова комисията категорично го забрани“, казва Ронан Браун.

Като репортер Ронан не е отразявал протести свързани с тези забрани. Защото такива няма. Финландците се придържат към правилата. У нас има само едно правило с имената – съдът може да разреши на пълнолетен човек да смени името си, ако приеме, че то е осмиващо.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram