Нова истерия: Великден вдига рязко цените на яйцата!

Нов ценови шок се задава у нас, а наред с това е още неравностойни битки за продукти! Този път на ред са яйцата, прогнозират икономисти, а след това и за други хранителни продукти. А големите вериги ще си трупат активи и свежи пари с „промоции“, покрай които народът ще купува още куп ненужни неща.

Очакванията за истерията около яйцата да е породена от задаващия се Великден, а прогнозите те да достигнат до 50-60 стотинки за брой! Само че презапасяване сега с яйца не е много оферта, тъй като те не са дълготрайни продукти. Яйцата от щастливи кокошки ще се търгуват още по-скъпо, а на този етап пазарът ни е залят предимно с внос. Оказа се, че полските яйца винаги са по-евтини, а по-далновидните от сега правят изчисления кога е най-удачно да се атакуват магазините за този също толкова важен продукт за трапезата.

Наред с това ще се повишат и цените на козунаците. Миналата година те се търгуваха по 13 лева минимум за парче, а някъде и повече. Но това не спря българина и опашки се виеха пред почти всяка една пекарна. Малка част са тези, които предпочитат да си ги омесят вкъщи, а останалите наблягат на тестените изделия с шоколад, бадеми, стафиди или локум.

Статистиката показва, че цените на едро на редица основни храни нараснаха съществено пред миналата седмица. Най-много, естествено, е поскъпнало олиото – с 18,5% само за седмица, като средната цена на бутилка от 1 литър на едро е 4,16 лв. В София обаче цените на едро на олиото са от 3,10 лв. до 5,80 лв. за литър. При цена на едно от 5,80 лв. олиото в магазина ще бъде поне 6,20 лв. В област Ямбол олиото на едро е с фиксирана цена от 5,70 лв. Това е минималната и максималната цена на едро в областта. В Русе олиото на едро струва от 3,40 лв. до 5,50 лв. В още няколко области олиото на едро стига до 5 лв. за литър. Това са Бургас, Хасково и Шумен.

Освен поскъпване на яйцата, хората очакват и покачване на цената на брашното, тъй като Украйна и Русия формират над 25% от износа на пшеница в света. Данните показват, че действително брашното поскъпва. Само за седмица тип “500” се е повишило с 8,9% до 1,34 лв. за кг. В област Бургас на едро продават брашното на цени между 0,85 лв. и 2,40 лв., а в област Пловдив – от 1,85 лв. до 1,95 лв. за кг. Много високи са цените на брашното и в Силистра – от 1,58 лв. до 1,71 лв. за кг. В София брашното на едро струва между 1,20 лв. и 1,61 лв. за кг.

Киселото мляко от 3 и над 3 на сто масленост в кофички от 400 гр. за седмица е поскъпнало с 6,5% до средна цена на едро от 1,14 лв. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 5,1% до 2,08 лв. за литър. А цените на пилешките бутчета са нараснали с 4,9% до 4,06 лв. за кг. на едро.

Средната цена на сиренето от 8,70 лв. за кг. не е променена през миналата седмица. Но цената на сиренето на различните борси е в много широки граници. Например в София цените са от 5,50 лв. до 10,10 лв. за кг. на едро.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram