Нинова след консултациите: Ще има Министерство на икономиката и индустрията

Коалиционното политическо споразумение трябва да се реши до довечера. Утре ще се гледа структурата на МС, персоналните ни предложения – на Изпълнително бюро на БСП и на Национален съвет на БСП.

Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев.

Нинова не отрече, че може да е кандидат за вицепремиер в бъдещия кабинет. На въпрос на журналисти тя каза: „Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени върху споразумението“.

Корнелия Нинова апосторфира Кирил Петков, който заяви преди нея, че министерство на икономиката ще се раздели на две – на държавните предприятия и на иновациите и растежа. Лидерът на БСП отрече това и подчерта, че министерството, което ще отговаря за държавните предприятия, ще се нарича Министерство на икономиката и индустрията. То тя не отговори дали ще го оглави, какви слухове има.

На въпрос дали Ирена Анастасова ще е социален министър представители на БСП се засмяха и попитаха за въпроси, които не касаят персоналния състав на правителството.

От думите на Корнелия Нинова се разбра, че днес отново се е срещала с Кирил Петков и Асен Василев, както и че всяка партия ще подпише отделно споразумение с тях.

Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени към споразумението,. Имаме някои забележки, обсъдихме ги“, каза Нинова.

„Снощи късно получихме споразумението, разгледахме го с експертни и политически групи. Имаме по него някои бележки. Срещнахме се с Кирил Петков и Асен Василев след срещата им при президента. До довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение. Министри и постове – след това.

Утре ще се гледа структурата на МС, персоналните ни предложения, на Изпълнително бюро на БСП, на политически съвет на „БСП за България“ и на Национален съвет на БСП и след това ще ви кажем какво ще се случи“, уточни Нинова.


Тя не пожела да коментира министри и постове, докато не са окончателни.

Нинова заяви, че споразумението ще е подписано от ПП с всяка една от другите партии – коалиционни партньори.

Нинова заяви, че за тях е приоритет да се приеме бюджета.

При президента лидерът на БСП заяви, че ще положат докрай усилия за да има редовен кабинет.

Според Дир.бг Нинова вече се е спряла на кандидатите за министри от БСП.

Социален министър ще бъде Ирена Анастасова, която е и зам.-председател на БСП. Анастасова е философ по професия, педагог с дълъг стаж, неколкократно депутат от левицата и бивш директор на 125-о СУ в столицата. Тя е експертът на социалистите в областта на образованието, но след като ПП показаха, че много държат с тях да остане сегашният служебен министър проф. Николай Денков, Анастасова ще трябва да поеме най-знаковото за БСП министерство – това на социалната политика, където се решава и съдбата на пенсиите.

Друг член на ръководството на БСП, Христо Проданов, секретар на Изпълнителното бюро, ще оглави туризма. Проданов е от столичната организация на социалистите и също през последните години е в най-близкото обкръжение на Нинова.

Вторият секретар на Изпълнителното бюро на партията – Стефан Бурджев, ще бъде министър на земеделието. Бурджев също е депутат, като останалите си съпартийци.

По неофициална информация планът е Фонд „Земеделие“ да бъде оглавен от бившия евродепутат от ПЕС Момчил Неков, тъй като, както вече бе съобщено, министерствата ще бъдат своеобразни феодални владения на всяка от партиите в коалицията.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram