Нинова: ПП поискаха да държим мандата, докато Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ

БСП започна днес консултации за излъчване на правителство. Вчера от партията декларираха, че ще разчитат на партньорите от четворната коалиция в началото на това управление.

Днес на първите разговори беше поставена и първата червена линия – ПП са поставили като условие за участие в бъдещо коалиционно управление приемането на закона за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. Такова мнозинство в този парламент обаче няма. От ИТН имат сериозни критики за внесения проект на закон, те са против и избора на Рашков. Същото се отнася за ГЕРБ и ДПС. 

Нинова не скри, че коалиционните им партньори, от които очакват най-много диалогичнъст и консенсус, са ги поставили пред изпитание.


„Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство – законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател.

На първите разговори ще изслушаме всички искания на партньорите. После ще има втори кръг от разговори“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова след срещата с „Продължаваме промяната“.
 

Запитана за Бойко Рашков, тя отговори: Обществото трябва да даде оценка за неговата работа. Всеки може да дава субективни преценки и мнения, но в крайна сметка обществото определя.

Първата задача с ПП е постигната. Потвърдихме програмата – управленска и законодателна, която съставихме преди 2 седмици заедно.

Не сме коментирали структура и персонален състав на Министерския съвет, докато не минат разговорите с ИТН и ДБ, след това ще има втори кръг, след като се убедим, че има мнозинство по управленската и по законодателната програма, обясни Нинова.

Обърнахме се към ПП да дадат кандидат за премиер. Поеха ангажимента да мислят по този въпрос и да го дадат на вторите разговори – едва, след като се уверят, че сме осигурили мнозинство за програмата, обясни Нинова.

Няма да се говори за структура и правителство, преди да са сигурни 121 гласа в парламента за програмата и за политики, категорична бе Нинова. И изброи колко много важни и полезни за хората неща са разписани в програмата. Тя ще бъде оставена отворена за предложения на ИТН.

„Уважаваме Петков за това, че направи крачка назад и се отказа да премиерския пост в името на това да има правителство”, коментира още Нинова.

Запитана колко време ще отнеме това и дали ще се спази препоръчителния 7-дневен срок, Нинова отново обясни, че в конституцията няма разписан срок – 7 или 14 дни. Ако бързо постигнем съгласие по програмата, можем бързо да преминем на втория етап. Ако не – ще продължим разговорите, допълни Нинова.

Ще преговаряме спокойно и аргументирано. Търсим мнозинство, което да е твърдо срещу сегашния модел на управление и което да подкрепя съдебната реформа, част от която е и КПКОНПИ. Ако подкрепят – подкрепят. Ако не – отиваме на избори. Но искаме да положим усилия да съставим кабинет и да има работещ парламент. Идва зимата – представете си, че трябва да наложим таван на цените, а това не може да стане без парламент.

Целта ни е да има сигурност и спокойствие в държавата, допълни соцлидерката. Полагаме усилия, водим колегиален разговор с всички. Ако се получи – получи, ако не – отиваме на избори, повтори тя.

Не сме поставяли условия, тъй като този разговор беше проведен по време на приемането на програмата и в нея е записано, че ще положим усилия за възстановяване отношенията с Руската федерация по дипломатически път и да не допускаме да се скъсват отношенията между двете страни, обясни Нинова.

Тя допълни също, че в програмата е записано, че България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което включвало и „Газпром“. Този въпрос за нас е затворен, той е разписан в програмата и решен, категорична бе соцлидерката.

Първи за среща социалистите поканиха „Продължаваме промяната“ – най-голямата политическа сила в този парламент, от които очакват и номинацията за премиер.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram