Нинова: Кашата с язовирите е най-голямата, която съм виждала

Пет години различни служби, различни министерства, различни контролни органи са си прехвърляли топката един на друг за ремонта на язовир „Огоста“. Увеличавали са постоянно необходимите средства за ремонт, експертни съвети не са ги одобрявали и до момента нищо не е пипнато. Това е една от причините да освободя целия съвет на директорите на Държавната консолидационна компания и да се опитаме да сложим ред в тази работа.“

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в отговор на питане от народен представител по време на парламентарен контрол в Народното събрание.

Тя обясни, че язовир “Огоста“ е включен в списъка на язовирите, на които следва да се извърши ремонт и реконструкция на 04.10.2018 г. във връзка с констатираните от Държавна агенция по метрология и технически надзор неизправности. Язовирът е собственост на Министерството на земеделието, но с договор от 2020 година са прехвърлени на Държавната консолидационна компания необходимите за възлагане строително-монтажни и други видове дейности, авторски права върху всички документи и материали, и всякакви други компоненти, създадени в резултат на договора.


По думите на министър Нинова прехвърлянето към ДКК, обаче, продължава като взаимоотношение към “Монтажи“. Прехвърлянето става на 18.06.2020 г. и през юни “Монтажи“ отправя предложение към ДКК за извършване на проект за ремонтно-възстановителни работи. През септември 2021 г. “Монтажи“ представя и план-сметка, като общата цена за тези дейности е 7 754 000.29 лв., без участието на кораб.


„Експертният съвет към ДКК се произнася, че проектът, предложен от “Монтажи“, не отговаря на необходимите изисквания за ремонтни работи ,в резултат на което през ноември 2021 г. “Монтажи“ представя нова план-сметка, като увеличават размера на необходимите пари за ремонта на 12 547 104,10 без ДДС. Отново експертният съвет не приема предложението и изготвя становище, че общият планиран размер на всички ремонтни работи по проектите показва необходимост за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. До този момент ремонт не е започнал“, съобщи още Корнелия Нинова.

Ще сложим ред в ДКК, категорична е вицепремиерът.

„Не може различни 5 министерства, 7 агенции, 3 контролиращи органа да отговарят за едно и също нещо, да си прехвърлят отговорността и накрая да се стига до колективна безотговорност“, категорична бе тя, добавяйки, че в Министерски съвет е създаден екип от всички участващи служби и органи, като се работи по изготвянето на необходимите стъпки за решаване на проблема.


„Това са законодателни промени в Закона за водите, да ви предложим някаква нормална административна структура, която да се заеме сериозно с решаването на тези проблеми и осигурено финансиране за най-спешните ремонти“, уточни министър Нинова.

„Обвинения към настоящото правителство за състоянието на язовирите не приемаме, защото сме такова от месец и половина-два, и полагаме огромни усилия да установим какво заварваме. Далеч съм от мисълта да се оправдаваме с наследство, това не работи. Трябва да се хванем и да си свършим работата. Най-важна е голямата цел, която имаме – да няма повече наводнения, да няма страхове у хората, да няма откъснати стени и наводнени селища. Така действаме оттук нататък“, категорична бе Корнелия Нинова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram