Николов: От петък вечерта има писмо от „Газпром“ за плащане в рубли

От петък вечер, и мога да го кажа официално, има входирано официално искане от руския контрагент (визирайки „Газпром експорт“ – б.р.)за плащане в рубли. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по БНТ.

Той припомни позиция на ЕС и заяви, че подобно нещо няма как да се случи. В договора ясно е написан начинът на плащане, и той не включва рубли, каза министърът. Той обаче уточни, че не може да каже какво ще се случи от средата на април, дали ще се плаща в долари и ще с превалутира, предстои да се види. Николов бе категоричен, че договорите от българската страна се спазват, като спомена и „Булгартрансгаз“, по чиито газопроводи се транзитира газа към Сърбия, Гърция, Северна Македония.

Ако спре кранчето ще се водят разговори със съседни държави и за доставки на втечнен природен газ, каза министърът, но припомни, че договорът с „Газпром експорт“ е до 31 декември и доставката на руски газ дотогава не трябва да спира.

По повод газовата връзка с Гърция министърът заяви, че тя ще е готова до 1 юли, а търговската експлоатация ще започне преди новия отоплителен сезон, за да се ползва азерски газ за нагнетяван в газовото хранилище в Чирен. По договор с азерския консорциум България ще получава 1 млрд. куб. м на година.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram