Николай Ненчев: Към момента не се налагат конкретни стъпки към връщане на наборното обучение

Разговорът за връщане на задължителната военна служба се е водил многократно. Средата за сигурност е силно увредена. Особено обезпокоителен е докладът за състоянието на отбраната е недокомплекта в Българската армия. Това каза бившият министър на отбраната Николай Ненчев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Той заяви, че по време на неговия мандат въпросът за задължителна военна служба също е бил поставян. „От доклада, който изготви комисията, се оказа, че един професионален войник излиза на държавата по-евтино, отколкото един наборен войник. Анализът показваше, че поне една година е необходима, за да се подготви един кадрови войник да изпълнява своите задължения“, обясни Ненчев.

Ако подобен закон бъде приет, трябва да бъде осигурена необходимата материална база. „Въпроси, които също не се обсъждат, са дали българските жени трябва да бъдат призовани да служат, какво правим с хората, които са с двойно гражданство и не живеят в България, какво правим с младежите, които откажат да служат. Дали това няма да предизвикаме нова вълна от емиграция точно на млади хора, които са в активна възраст?“, коментира бившият министър на отбраната.

Обезпокоителен е и фактът, че офицерският състав е около 25% незапълнен. Това повдига въпроса кой ще обучава наборниците.

Според него към момента не се налагат конкретни стъпки към връщане на наборното обучение.

БНТ, „Говори сега“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram