Не с 3, а с 50 лева ще се увеличи полицата за „Гражданска отговорност“

С около 50 лева ще се увеличи полицата за застраховка „Гражданска отговорност“ от началото на следващата година, съобщиха брокери, предава „Телеграф“.

Така например, ако полицата за автомобил над 10 години с шофьор със стаж над 10 години полицата е 230-270 лева, то от следващата година ще е 280 – 320 лева премия за година.

Причината е, че от следващата година вноската за Гаранционния фонд за изплащане на обезщетения при инциденти с незастраховани или неиндентифицирани автомобили и в Обезпечителния фонд да се увеличи на 12,5 лева за всяко застраховано моторно превозно средство (МПС). Досега тя беше 10,5 лева. Освен това се вдига таксата за Обезпечителния фонд на 3,50 лева, вместо 2,50 лева.

Запазва се вноската от 0,15 лева за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка „Злополука“ на пътниците в обществения транспорт. Общо вноската към Гаранционния фонд на всяка едно застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ става 16 лева, които се разпределят във въпросните два фонда.

Застрахователи коментираха още, че увеличението се налага заради по-високите обезщетения, които се налага да изплащат на шофьорите. През последната година рязко нагоре са тръгнали цените на ремонтите в автосервизите, резервните части и труда.

В момента застрахованите автомобили в България са около 3 млн. и 300 хил. – или почти 98-99% от автопарка у нас. Брокери призоваха шофьорите, на които им изтича полицата в края на тази година, да сключат договор преди 31 декември, тъй като в момента цените са много ниски. През последните месеци полицата е поевтиняла с 5 и 8% спрямо година по-рано, отчитат от брашна. Причините са мощната конкуренция в сектора и намаляването на колите на пътя по време на пандемията.

Брокери коментират още, че най-разумно би било да се въведе дълго отлаганата система бонус-малус, според която нарушителите ще плащат по-скъпа застраховка, а изрядните ще получават отстъпки. От бранша заявиха още, че не се планира увеличение на цените на останалите видове застраховки. Премиите при тях ще бъдат запазени на нивата от тази година.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram