Не е за вярване! Радев обмислял с ДБ да даде третия мандат на Мая Манолова!

Не е за вярване! Радев обмислял с ДБ да даде третия мандат на Мая Манолова! Условието било лидерът на БСП Корнелия Нинова предварително публично да се откаже от третия мандат,  същото да стори и Христо Иванов, и президентът да връчи мандата на „Изправи се, БГ! Ние идваме” (ИБГНИ), които да предложат правителство.

С тази абсурдна идея съпредседателите на „Да, България” Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов дошли в петък, по време на петъчния контрол, в парламентарната група на социалистите, научи Епицентър.бг.

АБСУРДНАТА СХЕМА

Те заявили, че първият мандат на Слави Трифонов няма да мине, защото ДБ няма да го подкрепят, вторият, на ГЕРБ – отсега се знае, че ще е безуспешен, и интригата остава в третия мандат.

Въпросът бил как ДБ да не понесат негативите за провала на кабинета на „Има такъв народ” (ИТН), как да бъде провален и третият мандат и служебният кабинет на Радев да продължи до президентските избори. Тази сложна схема била измислена в президентството, а Манолова била съгласна да бъде само „технически носител на мандата”, обяснили Иванов и Атанасов пред смаяните депутати-социалисти.

Затова двамата лидери на градската десницата поискали от Нинова – ако президентът й даде третия мандат,  тя се отказва публично да го реализра, ако го даде на тях – те също се отказват. 

Иванов и Атанасов даже стигнали до фантасмагорията – ръководствата на  БСП и на ДБ да отидат в президентството и предварително да заяват на държавния глава, че се отказват от третия мандат. Тогава Радев щял го даде на най-малката парламентарна група от 13 депутати, която щяла да предложи състав на кабинет, за който е калкулирано, че няма да мине, обяснили те.

ПРЕХВЪРЛЯТ ОТГОВОРНОСТТА ВЪРХУ ТРИФОНОВ

Иванов и Атанасов били наясно, че нито ГЕРБ, нито ИТН ще подкрепят такава политическа сглобка, която практически означава провал на третия мандат. Но, тогава отговорността, че отиваме на трети избори щяла да бъде на Слави Трифонов, а не  „Да, България”, разкрили замислите си водачите на десницата. „Парламентьорите“ на Радев даже предложили на ръководството на БСП в кабинета „Манолова” левите да си запазят поста министър на правосъдието в лицето на проф. Янаки Стоилов, а за ДБ си харесали министерствата на финансите, икономиката, вътрешните работи, екологията.

ЗАВЕРАТА ПРИ РАДЕВ

На учудените погледи на червените депутати как Радев ще обясни пред обществото такъв ход, Иванов и Атанасов разяснили обсъжданите в президентството мотиви – ако президентът даде третия мандат на БСП – ще загуби десните си поддържници, които упорито ухажва от известно време; ако пък го даде на ДБ, губи левия  електорат, без който повторното му избиране е невъзможно. Затова най-изгодно за него било да го даде на „неутралната” и най-малка група ИБГНИ.

Скандалното в случая е, че лидерите на ДБ говорят с ръководството на БСП от името на президента Румен Радев. И още по-скандалното е, че от негово име предлагат схеми, които са в тотално противорречие с пърламентарната практика. Дали наистина Радев стои зад тази „мръсна“ игра, или Иванов и Атанасов злоупотребяват с близкките си контакти с „левия“ президент, предстои да разберем.

НИНОВА БЯСНА, БСП – ИЗУМЕНИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО „РАДЕВ-ДБ”

Корнелия Нинова едва сдържала гнева си от предлаганата й отвратителна сделка. Тя заявила, че както досега, така и за в бъдеще, няма да влиза в задкулисни договорки. Колегите й от ръководството на ПГ на БСП били буквално взривени от предложението на ДБ социалистическата партия да бъде употребена в схеми срещу държавата и недоумявали от факта, че лидерите на десницата са влези в задкулисие с президента Радев.

ГЕН.АТАНСОВ СЕ ГЛАСИ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Натискът на ДБ върху Трифонов за парламентарна подкрепа срещу министерски постове в кабинета на ИТН продължил до последно в петък, преди Тошко Йорданов и Пламен Николов отидат при Радев с изпълнения проучвателен мандат, разказаха депутати.  

Епицентър.бг научи, че ген. Атанос Атанасов отсега се гласял за Главен прокурор, а в преговорите с ИТН от ДБ поискали 2/3 от състава на ВСС да бъдат техни хора, за да може изборът на Атанасов да бъде подсигурен.

ПРОВАЛЕНИЯТ МАНДАТ НА ИТН?

Обсъждането и гласуването на правителството на ИТН ще бъде в сряда. Вчера групата на Зелените в коалицията „Да, България“, обяви, че те ще гласуват „против“. Парламентарната група на ИБГНИ ще формулира позицията си утре следобед. В петък Татяна Дончева разкри в „Панорама“, че те ще са „против“.

„Решението ще бъде ясно, няма да отсъстваме от пленарна зала или да се въздържаме – еквилибристики няма да правим, няма да се въртим в кръг”, заяви днес Хаджигенов и намекна, че ИБГНИ и ДБ ще имат обща позиция. И както се очертава, тя ще бъде „против“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви категорично, че групата на ГЕРБ/СДС ще бъде в залата и ще гласува „против“ кабинет на ИТН.

От ДПС не са обявили публично позицията си, но ако се съди по техни изказвания, също ще са „против“ и няма да прибягват до „парламеннарни“ хватки за игра с кворума.

БСП ще вземе окончателно решението си във вторник. Левицата не е искала министерски постове, сближаването на позициите с ИТН продължава и сега в рамките на експертни разговори, остава условието за писмено споразумение за подкрепа.

Председателят на парламента Ива Митева заяви вчера пред БНР, че до гласуването в сряда могат да се правят промени в състава на проеко-кабинета на ИТН, представен в петък на президента. С това се намеква, че съдбата на проблемната кандидатура на юриста  Петър  Илиев като вицепремиер и вътрешен министър не е решена окончателно.

Митова обаче е категорична, че ако първият мандат на ИТН се окаже неуспешен,  отиваме на избори, защото и третият ще бъде такъв./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram