Нехамер: Австрия ще подкрепи предоставянето на 2 млрд. евро на България за охрана на границата


Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата. В това увери австрийският канцлер Карл Нехамер, който е на посещение у нас по покана на президентът Румен Радев.

Радев и Нехамер се запознаха на място на границата край Елхово предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Двамата посетиха и Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

„Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме“, заяви президентът Румен Радев.

„Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България – в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център в Безмер“, посочи Радев.

По думите на държавния глава през изминалата година натискът към границата ни е нараснал рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. „В рамките на само 4 месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна“.

Радев подчерта, че България е засилила не само охраната на границата, но и проверките вътре в страната, за борба с нелегалната имиграция. „Искам ясно да заяви, че ние сме изправени пред мощна и добре организирана мрежа за трафик на имигранти. Тя има центрове и клонове в различни държави на ЕС. И немалко от заловените на наша територия трафиканти са граждани на държави членки на ЕС“./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram