Нено Димов остава в ареста за постоянно

Министърът в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд след като специализираната прокуратура внесе по-рано в събота искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съобщи БНР. Досега Димов беше задържан за до 72 часа с прокурорско постановление.

Пред съда Нено Димов е казал, че е изпълнявал съвестно правомощията си. Той е обвиняем за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Разследващите потвърдиха, че спадът на нивото на „Студена“ надлежно е бил документиран, както и че министър Димов, всеки месец се е запознавал с актуалния му обем. Въпреки това той не е защитил интереса на местното население и не е ограничил ползването на вода от пернишките дружества „Стомана“ и „Топлофикация“, смята спецпрокуратурата. Дори напротив – продължил е да им дава разрешения да ползват същото количество вода месечно, колкото и преди нивото на водоема да започне да спада.

Както Свободна Европа писа още през ноември, Нено Димов е утвърждавал с подписа си всеки месец график за ползване на вода от язовир „Студена“ за питейно-битови и промишлени цели. Според цитираните още тогава публични данни в Министерството на околната среда и водите и лично министърът са били наясно за бързо спадащото ниво на водоема и въпреки това той е разрешавал приблизително едно и също количество вода да се ползва по двете направления, когато водоемът е бил пълен на 83.7% през юли 2018 г. и когато съдържанието му е запълвало едва 24.6% от обема през октомври 2019 г.

Нено Димов в съда
Нено Димов в съда

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите му това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. Според него обаче престъплението, за което е обвинен Димов, е от изключителна обществена опасност, заради големия размер на причинените щети (11 млн. лв.) и защото засегнати са над 90 хиляди души от водната криза в Перник. Кънев каза още, че Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон.

Адвокатът на Димов Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков. По думите ѝ Димов не е бил уведомен за предстоящата водна криза в Перник до ноември.

По-рано тя посочи, че няма данни клиентът ѝ да не се е съобразил с предложенията, направени му във връзка с управлението на язовира от компетентните лица в управляваното от него ведомство.

Нено Димов беше  показно отведен за разпит в четвъртък с бус с надпис „Прокуратура на Република Българи я“. По-късно същия ден стана ясно, че министърът е арестуван за 24 часа по Закона за МВР. Първоначално не се съобщаваше в какво е обвинен министърът. В петък Нено Димов подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие. След това беше проведена пресконференцията на Специализираната прокуратура, от която се разбра какво е обвинението му и че е задържан до 72 часа.

По-рано районната прокуратура в Перник постанови, че министрите на околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова имат вина за кризата с водата в Перник. Въпросът беше прехвърлен към специализираната прокуратура, която до момента не съобщава да е открила доказателсва за вина на Аврамова.

Междувременно в Перник в събота се проведе пореден протест заради водната криза. Протестно автошествие под надслов „Къде ни е водата?“ тръгна в 11 часа от спортната зала „Борис Гюдеров“. Организатор на протеста е инициативен комитет „Спаси Перник“. Жителите на Перник настояват за трайно решение на проблема с водата. Те искат информация за състоянието на язовира, оставки и съд за виновните за бедственото положение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram