Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост

Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост за даването на разрешения за ползване на водата от язовир Студена за промишлени цели, въпреки че многократно уведомяван за намаляващото ниво на водата. „Стомана“ – Перник и „Топлофикация“ са двете дружества, които са получавали такива разрешения.

Това деяние е осъществяване в продължение на повече от 20 месеца, обяли прокуратурата на брифинг във връзка с водната криза в страната.

Има месеци, в които министърът на околната среда и водите е давал разрешителни за ползване на вода от язовира дори за по-голям обем от първоначално поискания. Това е ставало въпреки съвсем точните данни, които е имал за нивото на водата и потреблението, поясниха от държавното обвинение.

Подаването на питейна вода е дейност от значение за националната сигурност на страната. Всички ВиК на територията на страната в момента се проверяват, не само в Пловдив. Това не са акции и нахлуване, това са проверки, ако има констатирани нарушения ще последват обвинения, обяви главният секретар на МВР.

Продължават проверките, не само в Перник. Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни за тази криза и да предотвратим в други области.

Прокуратурата обяви категорично, че ще има още обвинени, ако се съберат достатъчно доказателства.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram