Нашенци изкупиха и аспирина от аптеките в Одрин за… туршии

Жителите на Одрин най-много мразят петъците. Ако няма неотложна работа, едирнелията „не стъпва“ в центъра на града, тържищата и мола. Местните не ходят по магазини, а в аптека влизат само по спешност.

Петък е денят на българите. Понякога броят на преминалите „Капъкуле“ за алъш вериш надхвърля 12 хиляди, пише 24rodopi.com.

– Беш опаковка аспирин!

Българо-турското желание на клиента е в една от оборотните аптеки в центъра на Одрин. Сиреч, 5 опаковки аспирин.

В България аспирин има колкото щеш, но купувачът обяснява на опашката, че „турският аспирин е по-добър за туршията от българския аспирин“. Усмивката на лицето на фармацевта иде да рече, че е разбрал защо почти всеки трети клиент от България купува аспирин или ацетизал.

– Комшу, вер аспирин… – обявява желание №1 в дългия си списък доволна нашенка. Обслужват я точно 16 минути и 30 секунди. Изпълнявала чужди поръчки, почти извинително обяснява тя. Но коректно трябва да отбележим, че причините са други – аптекарят знае толкова български, колкото клиентите да му се порадват, че е научил техния език; клиентката знае турски, колкото да не си изяде боя; снимките на български лекарства или старите опаковки не са достатъчни да се издирят турските им еквиваленти.

Когато си на опашка в одрински аптека, научаваш артък много за българските обекти за продажби на лекарства. В 90 на сто от разказите – лоши. Най-гръмкото гласи: „Нали знаете каква е разликата в гръцкия „Лидъл“ и българския „Лидъл“!? Гърците ядат по-качествена храна. Така е и с лекарствата – турските са по-ефективни от нашите, при нас дори някои от добрите лекарства ги спряха от продажба и производство. Нали чухте, че аспиринът им е по-добър за туршията от нашия аспирин!“.

А защо е тази „българо-турска битка за аспирина за туршията“?

Аспиринът е съставката, която действа магически върху трайността на любимата ни зимнина.

Едно от най-познатите лекарства се извлича от кората на върбата и помага при различни болежки, като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, дори при ревматизъм. Също така аспиринът разрежда кръвта и предпазва клетките от съсирване.

Добавен в правилната доза, той не позволява на самите зеленчуци в туршията да се размекнат и да станат на каша. Действа като естествен консервант, без да вреди на организма.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram