Накипрени в носии баби, питки с мед и още Радини вълнения покрай Илон Мъск

Лъчите на утринното слънце тъкмо бяха започнали да галят земята на Северозапада. Баба Цена се суетеше из двора. Беше замела листята и чакаше Мадам Злата от съседната къща да дойде. Бяха направили питка за Илин Мъсков. Злата бе живяла у Запада и знаеше какви са привичките там – требе добре да се посрещне един такъв знатен момък с добро потекло и състояние, да се впечатли все пак. Па току виж останал, току си хареса някоя българска мома. Мадам Злата се беше даже начервила и репетираше дома пред огледалото поклони. Видя възможност…

Дива подготовка тече в Белоградчик, след “новината”, че най-богатият човек в света – Илон Мъск, си е резервирал маса в ресторант в Северозападна България. Това най-вероятно е пиар, след като още няколко заведения в страната пуснаха снимки на подобен “мейл”, изпратен уж от компанията на Мъск SpaceX. 

Но сите българи бяха обхванати от някакви Радини вълнения. Стигна се до там, служебният министър да се позовава на тази снимка и да обяснява как България добре ще посрещне Мъск. 


Суетнята стигна и до медиите. 

В ефира на Нова телевизия тази сутрин бяха изтипосани баби в носии, които омесили питка, баница и приготвили домашно сирене, за да посрещнат Мъск. 

“Това е една хубава идея, едва ли ще се осъществи, но създаде у хората хубаво настроение и приятно очакване. Нека види красотата на скалите ни, ако дойде. Ще ми се да усети добротата в душата на хората в нашия край и всяка попадена ръка към нас ще бъде посрещната с благодарност, хляб и сол. Ще види пътищата ни с дупки, запустелите села. Имам надежда и управляващите да видят това и да подадат ръка на Северозападния край”, заяви една от жените на живо пред Нова телевизия. 

Къде ти… 

.
.
.

Още от вчера валят майтапи как Мъск ще дойде у нас и ще оправи България – ще купи парламента, ще състави правителство, ще се пенсионира в Пловдив… Дребни мечти. 

До там сме стигнали – да ни радват новини като тази, че най-богатият човек в света е видял малката ни държавица и е решил да дойде на крака и да ни благослови с присъствието си. Добре, че са новини като тази, за да се обърне внимание на Северозападна България, където улиците пустеят, работя и хора няма, а жителите на селата се броят на пръстите на едната ми ръка. 

Повярвайте ми, ако Мъск дойде, ще се хване за главата. Ще се хване за главата, че в една държава, част от Запада, част от Европейския съюз, има магистрала, която се строи десетилетия, по пътищата има дупки, хората по улиците просят, по щандовете в кварталните бакалии на пръсти се броят бутилките олио. Та нали това е западна държава? Нали Мъск не е отишъл в страна от Третия свят? 

Мъск ще се хване за главата. Защото докато той мечтае да засели Марс, а ние мечтаем да ни посети човек като него. 

Джесика Вълчева

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram