Най-големият автозавод в Пазарджик спира работа

Най-големият завод за производство на автомобилни части в Пазарджик временно спира дейността си, съобщава БНР.

От днес 2000 работници излизат в отпуск.

В едномесечна принудителна почивка са и голяма част от работещите в сферата на услугите заради липса на клиенти в периода на извънредно положение.

До 19 април на работа остава единствено охраната на завода.Спират работа най-големите автофирми в странатаЗасега срокът е 2 седмици. В корабостроенето се отлага изпълнението на договори

Мениджърът на завода Атанас Качаков обясни, че ако големите автомобилни заводи намалят поръчките, това веднага ще се отрази и на българското предприятие.

Засега продължават да работят строителните фирми. Не е ясно обаче каква ще е съдбата на инвеститорите.

Повечето от работодателите няма да се възползват от мярката 60/40. „Тази мярка 60/40 първо трябва да подготвиш документи, с които трябва да кандидатстваш, трябва да чакаш това да се случи, а през това време трябва да им плащаш. След като ги получиш, трябва да им платиш и осигуровките, класове и други добавки, които има. Много колеги ще се освободят по този начин на борсата“, обясни предприемачът Евтим Янев.

Той е на мнение, че правителството трябва да насочи вниманието си към осигуряването на повече средства за фонд „Безработица“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram