Над 5 270 сигнала към 112, затворени пътища и области в бедствено положение

България попадна в снежна клопка, а в четири области, както и в община Вълчи дол, вече е обявено положение, съобщиха от МВР.

Повече от 24 часа екипи на полицията и пожарната са на терен във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната. От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения. Информация към 13.00 часа.

Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в североизточна България. В резултатът от мокрия сняг в над 1000 населени места няма подаване на ток. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на извънредно заседание на МС заради зимната обстановка в страната.

Към момента силите и средствата на екипите на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители. До 12:00 ч. днес огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка.

Обявени бедствени положения към 12:00 часа: област Силистра и Разград, общ. Вълчи дол, област Варна; област Шумен (без гр. Шумен).

Област Враца:

Към момента се разчиства пътят към хижа „Леденика“, където според подадения сигнал, са 35 души, пише Дарик. Около 42 населени места без електрозахранване.

Област Силистра:

Сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир, насочен е екип с верижна бойна машина от РДПБЗН – Силистра.

Област Кюстендил:

Населени места без ток в общините- Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп – няма.
Пътят за ГКПП – Гюешево е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Област Видин:

Населени места без електрозахранване – 11.

Област София:

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване – на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.

Област Варна:

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на АПИ са затворени пътищата: Аксаково – Добрич, Аксаковска панорама – с. Кичево, с. Неново – с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.

Област Сливен:

Евакуирани са 6 човека, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река – Раково.

Област Русе:

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе –Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.

Област Шумен:

Евакуирани са 2 деца и игумена на манастир до гр. Велики Преслав. . Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.

Област Разград:

Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. Евакуирани са и 9-ма, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са КПП на РУП /.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Област Стара Загора:

Екипи на РСПБЗН – Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до с. Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили.
Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да дадем възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към гарда в светлата част от денонощието.

Област Велико Търново:

Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергото.

Затворени пътища:

– главен път – i-4 посока Варна до с. Железарци- фадрома на МО е на място.

– път – ii-53 гр. Елена – гр. Златарица поради нападали дървета, работи се ОПУ

– на път – i-5 от с. Поликраище до с. Самоводене има множество тирове, закъсали в лентата посока към гр. Велико Търново.

Голяма част от подадени сигнали, на които аварийните екипи работят и към момента, са за паднали клони и дървета, които препречват пътищата.

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram