Надуват наемите заради украинците, фирми местят офисите си от Киев у нас

Напливът от бежанци от войната в Украйна наду наемите у нас, предава „Телеграф“. Отражението на потока от търсещи подслон далеч от бомбите украинци вече е осезаемо в големите градове, потвърдиха специалисти от сектора на недвижимите имоти. Това най-силно важи за градовете, към които украинците проявяват най-голям интерес – Варна, Бургас, малките морски общини, Велико Търново, Русе. Влиянието в София е по-ограничено заради по-мащабния пазар и по-голямото предлагане.

Според запознати първоначално големият наплив на желаещи да отдават жилищата си безвъзмездно постепенно намалява и все повече собственици търсят наемни отношения с бежанците. „Причината е, че няма никакви гаранции от общините или държавата за хазяите при безвъзмездното отдаване поне що се отнася до комуналните сметките, докато бежанците населяват имота“, обясниха запознати.

Според тях несигурността идва от това, че самите бежанците не знаят колко време ще останат в имота, а голяма част от тях така или иначе гледат на България като временна точка, докато организират миграцията си към някоя западноевропейска държава. Вече има редица случаи на украинци, които напускат жилищата без предизвестие и без да заплатят дори минимална сума за ток, парно, вода и други сметки. „Нормално е хората да търсят гаранции, защото дори и при сключен договор, при проблем впоследствие е много трудно лице, което не е български гражданин и не се намира в България да бъде заставено да изпълни задълженията си“, обясни Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Основната причина за скока на наемите по места е, че украинците нямат представа колко време ще останат, следователно колко дълго ще плащат наем. Това определя и интереса им основно към наеми, а не към покупка на имот. Те не крият това и още в началото казват, че престоят им ще е до края на войната. Никой обаче не знае кога ще е той и този риск наемодателите покриват с увеличаване на наема до 20 или дори 50% над средното за града. „Всеки наемодател иска дългосрочен наемател и единственият шанс да го даде на украинци е срещу завишен наем“, коментираха агенти.

Това веднага е повлияло на пазара, натискайки нагоре и нивата на останалите наемодатели. Един от градовете с видим ръст на наемите е Бургас. Там на фона на и без това сериозния недостиг в предлагането положението се затруднява и от нежеланието на украинци да вземат под наем жилища на руснаци. Те пък от своя страна са собственици на голяма част от апартаментите под наем в региона както в Бургас, така и на север по цялото протежение на крайбрежието поне до Обзор. По данни на агенциите свободни апартаменти почти няма и това води цените дотам, че апартамент под 800 лв. почти не може да се намери.

Търсенето на апартаменти под наем за украинците става и по корпоративна линия. Вече не малко международни компании, които допреди войната са имали дистанционни офиси в Украйна, ги местят в други държави, сред които и България. Това създава и нов сегмент – търсене на едро за цели сгради или голям брой апартаменти, намиращи се в определен квартал в София или друг голям град. Именно за този сегмент агентите считат, че съдържа потенциал за търсене и на покупки впоследствие, особено ако войната продължи повече от половин година.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram