МТСП организира консултации по социално осигуряване за българската общност в Солун

Консултационен ден за българската общност по въпроси, свързани със социалното осигуряване, ще се проведе в Солун, Гърция. Събитието ще се състои в събота, 17.02.2024, от 10:00  ч. в Генералното консулство на Република България в Солун на адрес: Avvot 1, Thessaloniki 546 43.

На срещата ще присъстват заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, както и експерти от Националния осигурителен институт (НОИ).

            Организатори са Службата по трудовите и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към посолството на България в Атина, Националният осигурителен институт и Генералното консулство на България в Солун.

Експертите ще предоставят информация и ще консултират сънародниците ни за процедури и практически въпроси, свързани с пенсионирането по условията на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Консултациите основно ще бъдат насочени към процедурите при пенсиониране при натрупан осигурителен стаж в повече от една държава – членка на Европейския съюз, както и за използването на осигурителен стаж за други осигурителни рискове (безработица, болест и майчинство).

            Полезна за гражданите ще бъде и практическата информация за изплащането на пенсии от страна на гръцката осигурителна институция и защитата на трудовите права на работещите в Гърция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram