МС: Силите на НАТО в България не са „чужди“, те ни помагат да засилим отбраната си

Силите на НАТО в България не са „чужди сили“ и това е потвърдено от тълкувателно решение на Конституционния съд. Нашите съюзници в НАТО ни помагат да засилим отбраната си. Повече съюзнически сили означава по-добра защита на България. Това пише в пост на Министерския съвет (МС) във Facebook.

Заглавието на публикацията гласи „Факти срещу дезинформацията“

България е член на НАТО от 20 години. Българските въоръжени сили са сили на НАТО от 20 години. Българската армия е армия на НАТО от 20 години. „Въпреки това в публичното пространство се разпространяват фалшиви новини и внушения, които всяват несигурност и страх сред гражданите и обслужват политически интерес, който няма нищо общо с националния интерес на България“, посочват още от МС.

Оттам предупредиха за фалшиви новини с примерно заглавие – „НАТО ще разполага войски в България, мирише на война“.

И посочиха фактите:

Силите на НАТО в България не са „чужди сили“ и това е потвърдено от тълкувателно решение на Конституционния съд. Нашите съюзници в НАТО ни помагат да засилим отбраната си. Повече съюзнически сили означава по-добра защита на България.

НАТО може да разположи сили в съюзнически държави, но само със съгласието на страна членка, каквато е България. Процедурата е строго регламентирана и когато е необходимо, може да се активира. Тази възможност ни прави по-силни и гарантира нашата сигурност.

 НАТО има планове за засилване на сигурността на населението в своите страни членки с допълнителни способности. За да може да се възползва от тази помощ, България трябва предварително да се подготви и да изгради инфраструктура. Подобна инвестиция ще се отрази пряко на качеството на живот на гражданите, ще подобри транспортната свързаност, ще даде силен тласък на развитие на местната икономика, ще отвори много нови възможности – и в същото време, ще бъдем още по-защитена държава, със силна отбрана.

Засилването на българската отбрана с участие на нашите съюзници от НАТО, на наша територия, прави България по-сигурна, по-стабилна, по-добро място за инвестиции и с висок стандарт на живот. 

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram