Може ли БСП да свали Борисов от властта този път?

Опозицията започва да притиска управляващите още в началото на новата година. БСП обяви, че внася вот на недоверие за провал в политиката на екологията. Поводът е кризата в Перник и заплахата и други места в страната да минат на воден режим.

Депутатите ще се върнат на работа на 15 януари. Именно тогава се очаква БСП да внесе вотът на недоверие, като ще търси подкрепа и от други парламентарни групи.

„Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо – питейна вода, е политика на геноцид. Така че всичко е политика и от 10 години тя има едно лице и едно име – Бойко Борисов“, обяви на 30 декември лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Последва светкавична реакция от ведомството на Нено Димов. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че БСП борави с фалшива информация и внася смут сред обществото. Министър Димов върна лентата назад, за да припомни, че Брюксел спря еврофондовете за екология именно при управлението на БСП.

От ГЕРБ заговориха дори и за сценарий да се всява паника, както е било преди години с цените за скъпия ток.

Новината за вот на недоверие срещна премиера Бойко Борисов на поредната инспекция. Той бе категоричен, че БСП няма никакъв принос в областта на екологията, за да атакува правителството по тази тема.

„Докато партията на Корнелия Нинова беше на власт, не беше направена нито една пречиствателна станция. Точно БСП ли ще ни говорят за чист въздух и околна среда? Нали при тях се построи „Кремиковци“ и азотните заводи, които бълваха отрови. Ще оставим опозицията да критикува, това им е работата“, коментира той.

В Поморие Борисов каза, че дори делфините умирали в морето, а хората излизали с разтройство по време на управление на социалистите.

От правителството отпусканаха експресно 30 млн. лв. за изграждане на ВиК инфраструктурата в Перник. Сякаш в отговор на БСП, показвайки, че могат да се справят с кризисната ситуация. А след няколко дни Борисов имаше среща и с кмета на Ботевград, след която беше отречен водният режим в града. Последва и реакция от регионалното министерство, откъде трябваше да се успокои населението, че „воден апокалипсис нямало“.

Въпреки демонстрираното на хладнокръвие от страна на управляващите, напрежение сред хората има. Темата за безводието и проблемите с язовирите ще е гореща поне през настоящата зима. Вотът на недоверие е малко вероятно да бъде успешен, смятат анализаторите. Но ще е повод освен да се коментира проблемът, и да се преброи мнозинството в парламента. Интересно е да се види как ще гласува „Атака“, които вече не са част от Малката коалиция и отричат да подкрепят правителството.

Иначе това ще бъде четвърти вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов. За да бъде успешен вотът са необходими 121 гласа. БСП има само 79  депутати в парламента. В случай, че получат подкрепата и на ДПС, към гласовете на социалистите ще бъдат прибавени още 25. Броят на нечленуващите в парламентарна група депутати е осем.

  • Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram