Министър: Ремонтирането на язовир не е като на лятна кухня

Не става от ден до пладне. Ремонтът на язовирите не е като да ремонтираш лятната кухня в двора си“. Така икономическият министър Емил Караниколов коментира пред Нова тв работите по язовир „Студена“, който захранва жителите на Перник с вода. Градът е в безпрецедентен воден режим от месеци, а властта налива милиони за изграждането на нов водопровод, който минава през София и който се бави. Караниколов лично ръководи дейностите по „Студена“.

Трудно върви и ремонтирането на стотиците язовири, които трябва да преминат под неговата опека. В момента се работи по 6 от общо 400 водоема.

За връзката София-Перник, по която трябва да се прехвърли вода от водосбора на яз. „Белмекен“ през яз. „Бели Искър“ и столичния водопровод, са поръчани тръби от една от най-големите фирми в Испания, каза министърът. Дружеството имало практика да тества готовата си продукция в рамките на 24 часа, но в случая помолили пробите да продължат два пъти по-дълго. Това довело до известно забавяне на строителството. Проектът се забавил и заради поръчаните от Турция съоръжения за помпената станция при с. Мало Бучино.

Новият водопровод трябваше да е готов за месец, който вече отмина. Караниколов твърди, че работата по него ще приключи до няколко дни. След това започват тестове на системата. Идеята да се спре водоподаването от яз. „Студена“, за да се напълни водоемът по-бързо. Благодарение на валежите и снеготопенето водата в него е вече над 5 млн. куб.м. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram