Министър Валери Белчев: Още е рано да се каже какъв ще бъде размерът на минималната заплата

Още е рано да се каже какъв ще бъде размерът на минималната заплата. Това каза финансовият министър Валери Белчев в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия. „Това е наистина въпрос, който вълнува страшно много хора. Водим разговори със синдикати и работодателските организации. Истината е, че от страна на служебно правителство, това са тежки решения, защото се предполага, че трябва да стъпим на прогноза. Сигурно сте в течение, че тя се актуализира на всеки 6 месеца. Последният път това не е било направено. На тази база слагаме някакви политики. Политики се слагат, когато има парламент, управляваща партия и редовно правителство. Ние влизаме в неестествената роля да трябва да се погрижим за тези неща. Задължително ще направим всичко възможно така че гражданите да страната да не изпаднат в затруднено положение. Знаем, че прогнозата за инфлацията на книга изглеждат напълно под контрол“, каза още Белчев.

Моето мнение лично като икономист, че тези статични погледи много често се оказват погрешни. След всички тези милиарди, които бяха изсипани в световната икономика, няма как да не предизвикат обезценка на парите. Моето предположение, че е твърде възможно инфлацията да ни изненада“, каза още Валери Белчев.

Министърът коментира и темата с данъците и посочи, че те трябва да се запазят, докато има извънредна ситуация, докато има нужна да се подкрепят бизнесът и хората./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram