МЗ влезе в разрез със СЗО по въпроса с маските

Световната здравна организация продължава да препоръчва да не се носят предпазни маски, освен ако човек не е заразен с коронавирус или не се грижи за болен човек. От СЗО призовават маски да се използват само при нужда и спрямо препоръките, заради недостига на предпазното средство в световен мащаб. Освен всичко, няма и конкретни доказателства за потенциалната полза от масово носене на маски.

Дори е точно обратното – при неправилна употреба те могат да заразят човек, а не да го предпазят.

Въпреки това вчера Министерството на здравеопазването излезе със заповед, в която задължава всички граждани на Република България да носят предпазни маски на закрити и открити обществени простраанства. Сиреч – след като пуснете SMS-че, че излизате навън, трябва обезателно да сложите предпазна маска, ако не искате джобът ви да олекне с 5000 лв. Такава била глобата за нарушение, обясниха от здравното ведомство. Такова е наказанието и за всички останали нарушения на противоепидемичните предписания на МЗ.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обаче няколкократно повтори, че особен смисъл от маската няма и тя има по-скоро психологически ефект – дава фалшиво усещане за сигурност, докато човек всъщност не е предпазен. Д-р Атанас Мангъров, който пък е част от новосформирания Експертен медицински съвет, вчера отново заяви, че маската не върши особена работа. Ако трябва да сме точни, цитатът му бе следния:

„Маската не е противогаз. Все едно да сложиш решетка на прозореца и да си мислиш, че в къщата ти няма да влязат мухи или комари. Маската не предпазва от аерозолите, които в действителност са преносители на инфекциите“.

А сега де? Всички знаем, че Щабът и Съветът имат разногласия по определени въпроси, в частност за така наречените бързи тестове. Същите експерти се разминаха и в преценката си за риска от COVID-19. В началото твърдяха, че има далеч по-опасен вирус – Грир Б. В крайна сметка те смениха позицията си на 180 градуса само две седмици по-късно.

Но пък сума експерти са на едно и също мнение за защитните маски, което на всичкото отгоре съвпада и с това на Световната здравна организация. Но Министерството на здравеопазването задължава. И ще глобява при нарушения. На какво отгоре? Върху какви експертни данни, така недостъпни на другите експерти в държавата, пък и в света, стъпват тези на Министерството на здравеопазването, че да е достатъчно налагането на подобна екстремна мярка? И още повече – българите защо трябва да плащат, ако са здрави и нямат нужда от „фалшивото спокойствие“, което ще им даде маската?

.

Джесика Вълчева

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram