Машинно гласуване на предсрочни избори не би могло да има, тъй като техника липсва

Адвокатът Петър Славов и политологът Ваня Нушева коментират темата в „България сутрин“

Един от основните призиви, които чуваме на протестите през последните дни е за честни избори, машинно и електронно гласуване. 

От друга страна,експерти изразяват позиция, че машинно гласуване на предсрочни избори не би могло да има, тъй като техника липсва.

„Това не е вярно. Следващият логичен въпрос е какво правиха досега и не осигуриха машините. ИК е достатъчен ясен, разписан е начинът на машинното гласуване“, коментира адвокатът Петър Славов в „България сутрин“.

Политологът Ваня Нушева категорично заяви, че избори не могат да се отлагат заради технологични промени и препятствия, а законът трябва да се изпълнява.

„Промени относно машинното гласуване бяха извършвани преди година и половина. Правилата са променени, така че сега са премахнати онези недоразумения. Няма законодателен проблем относно въвеждане на машинното гласуване“, заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ имаме нужда от добра организация и политическа воля за изпълнението на закона.

„Имаме законодателни промени преди повече от година, направени от същите хора, които са в парламента. Сега те да казват „много е сложно“, това е абсолютно недопустимо. Означава, че не са си свършили работата“, заяви Петър Славов.

Той коментира, че след 2019 г. вече имаме опит с машинното гласуване./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram