„Малолетен“ огнеборец изнесе на ръце дете от горяща сграда

Най-малкият пожарникар в Пловдив е на 8 години. Или поне това сочат сметките, тъй като е имал само толкова рождени дни.

Инсп. Павел Маринов е част от Оперативния център на Пловдивската пожарна. Той е роден на 29 февруари 1992 година и рожденият му ден е веднъж на високосна година. В момента Павел е почти на 8 навършени години и е най-„малък“ по възраст сред своите колеги. Родом е от Пловдив, но живее в Асеновград. Завършил е Академията на МВР. Избрал е професията, воден от желанието си да помага и да бъде полезен със своите знания и умения, пише „Марица“.

Професионалният му път започва от гр. Раковски, като инспектор ДПК, а само година по-късно се мести в Пловдив. Работата му изисква безупречност и дисциплина, а дежурствата налагат решаване на различни казуси, породени от кризисни ситуации, в които се изисква вземане на бързи и отговорни решения. Участвал е в ликвидирането на стотици произшествия, но като най запомнящо в своята практика определя спасяването на малко дете, което вади на ръце от горяща сграда – всичко това се случва пред погледите на неговата майка и събрала се тълпа от хора, тръпнеща в очакване.

Работата му в Оперативен център е свързана с приемане на сигнали и моментално дислоциране на сили и средства към произшествието, а при по-големи и сложни пожари се налага и участие и координация на място. Доверява се предимно на своята вътрешна преценка и професионална интуиция.

Свободното си време Павел прекарва със семейството и любимия си спорт – тенис на корт. Не пропуска нито едно любителско състезание и печели безапелационно почти всички турнири в МВР.

През 2020 и 2021 заема първото място в Републиканския шампионат за служители на МВР. Заедно със свой колега, също огнеборец, са трикратни републикански шампиони и на двойки.

Споделя, че обожава движението в този спорт. Привлича го и преценката, която ти налага кога точно да извършиш определен ход. „Тенисът прилича на играта на шах в движение. Трябва да си психически устойчив и да се позиционираш така, че да надхитриш времето. Почти по същия начин, както се опитва да те надхитри и то- споделя Павел и допълва: „Най-простичката използвана сметка показва, че шансът да се родиш в такъв ден е 1 към 1461. Все пак от тази гледна точка родените на 29 февруари са си късметлия. Според изчисленията, родените на тази дата в света са малко над четири милиона или около 0,07% от населението на Земята. „И за нас като колега, той е специален!“, твърдят от пловдивската пожарна.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram