„Лукойл“ ще съди България за уронен имидж

“Лукойл Нефтохим Бургас” възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация. “Голословните обвинения от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединения могат да се отразят негативно върху имиджа на бранда и репутацията на нашата компания, която повечето от нейните работници и служители, клиенти и доставчици продължават да считат за един от най-добрите работодатели, партньори и клиенти в Европейския съюз”.

Това се посочва в официална позиция на акционерното дружество след като в сряда в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков съобщи, че ще бъде внесено предложение “за вкарване обратно на контрола на пристанище “Росенец”.

От акционерното дружество заявиха, че всички публично отправени обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал “Росенец” не отговарят на действителността.

“Лукойл Нефтохим Бургас” АД винаги и изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с България през 2011 г. за срок от 35 г., и не вижда основания за неговото разтрогване, заявяват от дружеството. Контролът, осъществяван от държавните институции, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти, гласи официалната позиция на компанията.

От там допълват, че цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи.

Повод за реакцията на компанията е и решението на парламентарната икономическа комисия, която прие законодателна промяна с цел в кратки срокове концесията за “Росенец” да бъде развалена и пристанището да мине под контрола на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram