Кърлежите изпълзяха

Близо 300 души са се разболели от инфекции, предавани от кърлежи, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-разпространена у нас е лаймската болест, с която инфектирани са 201 души. На второ място е марсилската треска с 89 заболели. За отминалата година има един случай на кърлежов енцефалит.

Четирима пък са били инфектирани с конго -кримска хеморагична треска. Заболяването е опасно, защото води до кръвоизливи и може да доведе до фатален край, отбелязват специалистите.

Топлото време вече разбуди кърлежите, алармират стопани на кучета, които вече са атакувани от кръвосмучещите паразити. Последният уикенд на февруари ще изпратим с температури над 20 градуса. Кръвосмучещите нападат домашни кучета дори през януари, заради което ветеринарните лекари съветват външното обезпаразитяване на животните да бъде целогодишно и да не спира дори през студените месеци.

Между 10 и 30% от кърлежите са инфектирани. При ухапване от паразита е по-добре да потърсим медицинска помощ, отколкото да се опитваме да го премахнем сами. Тогава вероятността да не го извадим правилно е голяма, а с това нараства шансът той да ни зарази. Изключително важно е да не го задушим. Затова не го мажете с олио и не го горете с цигари.

В този момент, дори да не е предал инфекцията, шансът да го направи е много голям. Паразитът връща чревното съдържимо към челюстите и то попада в тялото на човек, което многократно увеличава шансовете за инфектиране. Затова задушаването на кърлежа трябва да се избягва. Важното е да премахнем кърлежа възможно най-бързо – още през първите 6-8 часа до максимум 12-ия час, пише „Телеграф“.

Не пипайте кърлежа с голи ръце, съветват още специалистите. Много хора след ваденето му правят грешката и да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее, без дори да е бил ухапан. След като бъде изваден, трябва да бъде занесен за изследване. Около 30-ия ден от ухапването човек трябва да си пусне кръвни изследвания, за да изключи заразяване с някоя от болестите, предавани от този паразит.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram