Към края на октомври – с валежи и от сняг

През октомври се очаква средните месечни температури да бъдат около и под климатичните норми, сочат ексклузивните прогнози на синоптиците на Meteobalkans.

В първите дни 

на месеца времето отново ще се затопли, ще има много слънчеви часове и по-високи максимални температури, но сутрин градусите ще са типично есенно-хладни. 

През първото десетдневие 

от октомври температурите в по-голямата част от страната ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през България ще преминат серия от средиземноморски циклони и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Температурите ще бъдат сравнително приятни – между 12-18 градуса по Целзий, а за планините – между 4° и 9°. 

Над Източна Европа очакваме да се формира област на високо атмосферно налягане и по неговата западна периферия към Балканите ще нахлува по-хладен въздух. По-топлото Средиземноморие ще бъде доста активно и очакваме да се формират циклони. 

Страната ни ще попада между две въздушни маси – по-хладния североизток и топлото Средиземноморие, заради което очакваме и кратки затопляния, придружени от валежи.

Глобалните модели за този период са в пълен разнобой и дават коренно различни прогнози. Европейския модел прогнозира чувствително затопляне между 5-12 октомври, а глобалния GFS – обратното. Причината за тази разлика е сложната динамика на атмосферата в преходните сезони. 

През втората десетдневка 

на октомври валежите ще са често явление. Очакваме периодът да бъде доста дъждовен. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 60 и 80 л/кв.м, а за планинските райони – от 60 до 100 л/кв.м. 

Към края на втората десетдневие (15-18 октомври) 

температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево или мъгливо в Дунавската равнина. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 18-20 октомври, когато се очаква на места да превали дъжд.

През третото десетдневие 

температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения ще е и по-голяма. Очакват се и по-чувствителни понижения на градусите и дори валежи от сняг в Западна България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram