Красимир Каракачанов: Армията ще има право да проверява лични документи, да спира хора, ако се наложи

„Армията ще има право да проверява лични документи, да спира хора, да ги задържа и да ги предава на полицията, ако се наложи”, каза в предаването „Тази събота” по БТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Какво ненормално има в това, след като виждаме, че полицията се задъхва. Но не може депутати от БСП да спекулират, че ще излязат танковете”, допълни той.

Тези думи бяха по повод критики към новото извънредно законодателство, което дава на армията контролно-охранителни функции.

„Какво ги притеснява някои от депутатите от БСП, за какви танкове говорят, защо те не дойдоха в петък да носят леглата, които колегите от армията оборудваха за няколко часа в зала „Арена Армеец“, която в рамките на учение бе превърната в полева болница?”, риторично запита министър Каракачанов и съобщи, че такива учения ще има и в Пловдив, Варна и Русе, като градовете са избрани на географски принцип.

„Моля опозицията да не се заиграва с подобни теми. Армията е необходима и тя си върши работата. Нали като паднат снеговете, армията отива да помага с военна техника. Обществото да не се притеснява. Не можем да прекрачваме граници, които не са разписвани в закона. Може да помагаме в контрола по пътищата, в контрола върху движението в гетата, да охраняваме обекти”, обясни вицепремиерът.

„Няма да се слушат разговори, а ще се проследява движение, каза още Красимир Каракачанов, по повод приетия от депутатите текст, който разрешава на мобилните оператори да следят телефоните, дали хората под карантина я спазват, като обясни, че това е мярка, която цели да предпази здравето на останалите граждани. /КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram