Корнелия Нинова: Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси, защото правителството се провали и в този сектор

Думите “свиквайте без вода, защото не вали като преди“ са цинизъм

Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един от основните проблеми в България. Те имат сериозно въздействие върху социалния живот, екологията и икономиката на страната. Решаването им е един от основните елементи за възстановяването и развитието на държавата. Правителството на Борисов се провали и в този сектор. 

Напомняме, че министър от кабинета „Борисов 2“, при откъснати язовирни стени и наводнения, заяви: „Свиквайте с наводненията, климатът се променя“. Днес премиерът по повод  безводието казва – „свиквайте без вода, защото вече не вали както преди“. Това не е политика, а отказ от нея.  Така заради некомпетентното и корумпирано правителство, стихията  отнася къщите и в същото време в 21 век има хиляди хора без достъп до вода. Няма как да се свиква с подобен цинизъм. Водата е национално благо, до което всеки българин трябва да има достъп, а вместо това – голяма част от него изтича в земята. Осигуряването на чиста вода, въздух и земя е задължение на всяко управление. Това може да стане по следния начин:

1. ВиК секторът става приоритетна държавна политика и отговорност (сега отговорностите са разпиляни между  общини, областни управители и поне 4 министерства и куп агенции). 

2. Прави се цялостен национален план, а не се кърпи на парче. 

3. Осигуряват се публични инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи. И не се краде от тях. Тук е мястото да попитаме премиера какво стана с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. капитал. Нито холдингът заработи, нито капитал има.

 4. Въвежда се драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване  на концесиите на неизрядните концесионери . 

5. Същото се случва на замърсителите на реките и водоемите и редица други мерки. 

Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси с грижа за природата и хората едновременно.

04.10.2020 г.

гр. София

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram